Senatul a aprobat o iniţiativă prin care 20% din lemnul adunat anual să fie alocat firmelor mici

Senatul a aprobat, joi, iniţiativa legislativă depusă de doi senatori PSD de Suceava prin care 20 la sută din cantitatea maximă de lemn strâns anual din pădurile statului să fie alocată firmelor mici şi mijlocii, a anunţat unul dintre iniţiatori, senatorul Neculai Bereanu.

116 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat o iniţiativă prin care 20% din lemnul adunat anual să fie alocat firmelor mici

Senatul a aprobat o iniţiativă prin care 20% din lemnul adunat anual să fie alocat firmelor mici (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Bereanu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că Senatul a aprobat iniţiativa legislativă pe care a depus-o împreună cu senatorul Ovidiu Donţu privind accesul la resursa, prin care 20 la sută din cantitatea maximă de lemn strâns anual din pădurile statului să fie alocată firmelor mici, care au volum atestat anual de exploatare de până la 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

El a spus că această iniţiativă a fost propusă în urma numeroaselor discuţii pe care le-a avut cu asociaţii ale forestierilor sau cu proprietari ai unor asemenea firme din zona de munte a judeţului Suceava şi care s-au plâns că din cauza poziţiei dominante a unor mari investitori nu mai au acces la masa lemnoasă, iar afacerile lor vor fi închise.

Potrivit lui Bereanu, în baza acestei legi, din volumul maxim anual care poate fi strâns din pădurile proprietate publică a statului, 20 la sută va fi vândut prin licitaţie şi negociere, conform legislaţiei, exclusiv către societăţile comerciale care au un volum anual atestat spre exploatare de până la 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

El susţine că această prevedere legală va permite ca multe firme mici şi mijlocii de profil să funcţioneze în continuare şi să îşi menţină angajaţii.

Bereanu a precizat că în judeţul Suceava sunt aproximativ două sute de firme mici şi mijlocii, cu capacitate anuală de exploatare sub 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, care au, în total, aproximativ 3.000 de salariaţi.

El a adăugat că va susţine iniţiativa legislativă atât în comisiile din Camera Deputaţilor, cât şi în plen, pentru a fi adoptată şi de această cameră a Parlamentului întrucât actul normativ ajută numeroase firme din domeniu să rămână active.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici