Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii referendumului. Organizarea scrutinului, în ultima duminică a celor 30 de zile de la adoptare

Senatul a decis, luni, ca referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei să aibă loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca data să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

1566 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii referendumului. Organizarea scrutinului, în ultima duminică a celor 30 de zile de la adoptare

Senatul a respins cererea de reexaminare a legii referendumului cerută de Iohannis. Organizarea scrutinului, în ultima duminică a celor 30 de zile de la adoptare

Astfel, forul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Senatorii au adoptat Legea pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma trimisă la promulgare, cu 82 de voturi „pentru”, 32 „împotrivă” şi două abţineri.

„Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, prevede textul adoptat.

Proiectul a fost adoptat iniţial în Parlament în luna septembrie, dar actul normativ a fost atacat la CCR de parlamentari PNL şi USR. În cuprinsul sesizării, autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au susţinut că legea conţine norme care sunt de natură să afecteze atribuţia Curţii Constituţionale de a se pronunţa în termen de cinci zile de la adoptare asupra legii de revizuire a Constituţiei. În acest sens, au arătat că articolul unic pct. 2 din legea criticată stabileşte în sarcina Parlamentului obligaţia de a transmite Curţii Constituţionale legea de revizuire într-un termen de două zile de la adoptare. Autorii sesizării au criticat şi faptul că în lege se atribuie Guvernului competenţa de a stabili, prin hotărâre, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei, deşi acesta este un drept exclusiv al Parlamentului. Curtea a admis, pe 3 octombrie, obiecţia de neconstituţionalitate, iar Senatul şi, apoi, Camera Deputaţilor au reformulat textele.

Cererea de reexaminare şi actul normativ vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici