Senatul a respins moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa

Plenul Senatului a respins luni moţiunea simplă a PNL „'Finanţista' ministrului Mişa, un film prost despre faliment, cu acces gratuit”, cu 68 de voturi împotrivă, opt abţineri şi 33 de voturi favorabile.

248 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa

Senatul a respins moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa

Moţiunea a fost semnată de 39 de senatori de la PNL, PMP şi USR, care îi cer demisia ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în discursul susţinut în faţa senatorilor, a afirmat că situaţia economică a României din 2017 este „incomparabil mai bună decât în anul 2016”. De asemenea, el a precizat că România înregistrează a doua creştere economică din UE, de 6,1%, după Malta.

„În primul semestru din 2017, conform datelor din bilanţurile contabile, cifra de afaceri pe total economie a depăşit 609 miliarde lei, în creştere cu 9,5% faţă de semestrul 1 din 2016”, a susţinut Mişa. Totodată, el a explicat că profitul brut a crescut cu 8,4%, conducând la o rată a profitabilităţii de 6%. ”Nivelul disponibilităţilor în lei şi valută la dispoziţia trezoreriei statului aflate în soldul contului curent general al trezoreriei la această dată acoperă peste 7 luni necesar brut de finanţare. Ministerul Finanţelor Publice a obţinut cel mai scăzut cost istoric pentru maturitate la euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard de euro, cea mai mică dobândă obţinută de România vreodată”, a spus Mişa.

Din partea iniţiatorilor moţiunii, senatorul PNL Florin Cîţu a spus că implementarea programului economic de guvernare duce la dezastru şi haos pentru ţară. ”Am o supărare şi două indignări. În primul rând sunt supărat pentru că la începutul anului am spus că implementarea acestui program de guvernare va duce la dezastru şi haos în România. Astăzi, după zece luni, aflăm exact acest rezultat. Sunt indignat pentru că se minte în Parlamentul României, se minte cu cifre. Iarăşi, sunt indignat pentru că mă aşteptam ca dl. Ionuţ Mişa să vină direct cu demisia aici. Văd că nu a adus-o şi în continuare doreşte să stea în acest portofoliu. Ce aţi făcut de când aţi preluat acest portofoliu arată că rămâneţi doar un preceptor. Niciodată nu veţi putea juca în liga băieţilor care înţeleg cu ce se mănâncă macroeconomia. Trebuia să vă daţi de mult demisia”, a declarat în timpul dezbaterilor senatorul PNL Florin Cîţu.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a spus că Ionuţ Mişa ”este doar o victimă”. ”În momentul de faţă cred că Mişa este doar o victimă. Artizanii acestui dezastru se numesc Dragnea, Vâlcov, Olguţa Vasilescu şi alţi specialişti, în mod deosebit din Kiseleff, nu din Palatul Victoria. Aş mai sublinia faptul că acum se culeg doar roadele nesăbuinţei, a demagogiei şi a plăţii de voturi din bani de la bugetul de stat, pentru că nu Mişa şi Tudose sunt cei care au avut contribuţiile majore la dezechilibrele macroeconomice care se prefigurează”, a mai spus Băsescu.

În opinia lui, măririle de salarii fără creştere de productivitate ”îşi arată roadele”. ”Avem creştere de inflaţie, urmare a introducerii accizei suplimentare la combustibili, urmare a confiscării banilor companiilor naţionale, urmare a tăierii banilor pentru investiţii, urmare a introducere a taxei integrale pe contractele parti time, urmare a introducerii ce urmează să se facă a taxei de solidaritate. Asta s-ar chema că românii ar trebui să plătească o taxă de solidaritate cu prostia unor guvernanţi. Efectele unei politici economice şi bugetare falimentare nu pot fi îndepărtate doar prin îndepărtarea lui Mişa. Trebuie îndepărtat Dragnea, Olguţa Vasilescu, Vâlcov şi bineînţeles, a lui Mişa Pilon II. Eu de-acum aşa o să vă spun, domnule ministru: Mişa Pilon II”, a conchis senatorul PMP.

Senatorii PNL, USR şi PMP susţineau în moţiune că „actuala putere de stânga din ţara noastră a reuşit, în doar zece luni, să ciuruiască bugetul României prin cheltuieli populiste, să omoare investiţiile şi să scoată România cu un picior afară din Uniunea Europeană pe seama depăşirii angajamentelor legate de deficitul bugetar”.

De asemenea, semnatarii îi cereau guvernului Tudose un set de opt măsuri. „Cerem guvernului Tudose: luarea de măsuri pentru readucerea cât mai rapidă a României în parametrii asumaţi de deficit bugetar, asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale, atât de necesare mediului de afaceri, adoptarea de măsuri pentru protejarea întreprinderilor şi capitalului românesc, reducerea impozitelor pe forţa de muncă, încurajarea investiţiilor directe, reducerea cheltuielilor cu salarii şi asistenţă socială, demararea unor proiecte importante de investiţii publice finanţate din bugetul de stat şi din bugetul comunitar şi demisia ministrului Finanţelor”, se arăta în moţiunea iniţiată de senatorii PNL, PMP şi USR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici