Senatul a votat 9 noi membri ai Consiliului Naţional de Integritate. Propunerile PDL au fost respinse

Plenul Senatului a votat, luni, o parte din noii membri ai Consiliului Naţional de Integritate, după audierea acestora în Comisia juridică, fiind vorba de nouă membri titulari ai CNI şi nouă membri supleanţi, urmând ca noua conducere a CNI să aleagă noul preşedinte al acestui for.

549 afișări
Imaginea articolului Senatul a votat 9 noi membri ai Consiliului Naţional de Integritate. Propunerile PDL au fost respinse

Senatul a votat 9 noi membri ai Consiliului Naţional de Integritate. Propunerile PDL au fost respinse

Cei nouă membri titulari şi nouă membri supleanţi au fost votaţi individual, prin votul secret electronic al senatorilor, pentru un mandat de patru ani.

Faţă de propunerea făcută de Comisia juridică, în urma audierilor, plenul Senatului a respins numirea persoanelor propuse de PDL pentru poziţia de membru titular şi membru supleant, respectiv a Cynthiei Curt şi a Cristinei Trăilă.

În plenul Senatului, reprezentanţii grupurilor parlamentare au dezbătut urgenţa votării noilor membri ai CNI, invocându-se faptul că marţi reprezentanţii Consiliului vor avea discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene în legătură cu MCV.

De asemenea, plenul Senatului a decis convocarea primei şedinţe a Consiliului Naţional de Integritate pentru marţi, 9 decembrie, de la ora 9.00, pentru alegerea preşedintelui CNI.

Ulterior, senatorii au votat revocarea hotărârii prin care convocau prima şedinţă a CNI.

”Rugămintea mea e să supuneţi la vot amânarea acestei convocări pentru că nu e complet votat CNI şi mâine sau poimâine să facem eforturi să-i aducem pe toţi cei care nu şi-au definitivat dosarele şi să dăm un vot, vom vedea când găsim...săptămâna asta sau cealaltă şi atunci să convocăm legal această şedinţă”, a argumentat Ilie Sârbu solicitarea de revocare a hotărârii Senatului pentru convocarea primei şedinţe a CNI.

Propunerea făcută de Ilie Sârbu a fost adoptată cu 73 de voturi "pentru" şi două abţineri.

Mandatul foştilor membri CNI a început în 2010 şi a încetat la 1 noiembrie anul acesta.

Comisia juridică a avizat favorabil, în 3 decembrie, o parte din propunerile de candidaţi pentru calitatea de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI), din partea PDL, PNL, Minorităţi, UDMR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor şi din partea mai multor asociaţii. Anunţul a fost făcut atunci, la finalul şedinţei, de preşedintele comisiei, Cătălin Boboc (PNL).

Astfel, au fost propuşi ca membri titulari ai CNI: Cynthia Curt, din partea grupului PDL din Senat, Bogdan Găureanu, propus de grupul senatorial al PNL, Tiberius Tănase, din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Peter Zsuzsanna, propusă de UDMR, Ciprian Ciucu, din partea Asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului în România – Helsinki, Landany Laszlo Zsolt şi Xenia Cosette Teodorescu, nominalizaţi de Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Viorel Miron, din partea Asociaţiei Oraşelor din România, Simona Maya Teodoroiu, nominalizată de Ministerul Justiţiei şi Cătălin Antoanid Dumitru, propus de Ministrul Finanţelor.

De asemenea, ca membri supleanţi ai CNI au fost propuşi Alina Barbu, Ion Damian, Cristina Trăilă, Iuliana Cristina Păduraru, Gabriel Lungu, Novak Levente, Elena Calistru, Adrian Ţuţuianu, Gyozo Istvan Barczi, Sergiu Ţâra.

În afară de noii membri ai CNI învestiţi luni de Senat, urmează a mai fi validaţi în această poziţie cinci membri de drept şi cinci membri supleanţi.

Consiliul Naţional de Integritate este un organism reprezentativ, aflat sub control parlamentar exercitat de Senat, cu activitate nepermanentă, care monitorizează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Membrii Consiliului sunt desemnaţi după cum urmează: un membru desemnat de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor; un reprezentant al Ministerului Justiţiei; un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice; un reprezentant al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, desemnat de adunarea generală, potrivit statutului; un reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România, desemnat de adunarea generală, potrivit statutului; un reprezentant al Asociaţiei Oraşelor din România, desemnat de adunarea generală, potrivit statutului; un reprezentant al Asociaţiei Comunelor din România, desemnat de adunarea generală, potrivit statutului; un reprezentant al înalţilor funcţionari publici şi un reprezentant al funcţionarilor publici, desemnaţi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici; un reprezentant desemnat de comun acord de asociaţiile magistraţilor, legal constituite; un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile legal constituite, cu activitate în domeniul drepturilor omului, juridic sau economico-financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici