Senatul dezbate şi votează astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă

Senatorii vor dezbate şi vota, în plenul de luni, moţiunea simplă prin care liberalii îi cer demisia ministrului Economiei, intitulată "Daniel Andruşcă, piesă de mobilier în minister. Incompetenţa falimentează România!".

756 afișări
Imaginea articolului Senatul dezbate şi votează astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă

Senatul dezbate şi votează astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă

În textul moţiunii, PNL îi reproşează ministrului Economiei că activitatea sa, la cinci luni de la învestirea în funcţie, a fost "catastrofală", şi că rolul său "este unul pur decorativ, iar gradul de mobilizare este limită către zero".

"Încă din vara anului trecut trebuiau promovate trei legi pentru care Guvernarea PSD şi-a asumat responsabilitatea prin Programul de Guvernare: Legea redevenţelor, Legea minelor şi Legea apelor minerale. Aţi reuşit, domnule ministru, să blocaţi toate aceste trei legi pentru că nu vă pricepeţi! Ne-am dat seama că sunteţi paralel cu domeniul economiei încă de la momentul audierii dumneavoastră din Parlament, cu ocazia învestirii în funcţie. De 5 luni avem confirmarea acestui fapt zi de zi, de aceea vă somăm să deblocaţi activitatea ministerului şi să vă asumaţi cele 3 legi menţionate mai sus pentru a spulbera incertitudinea si impredictibilitatea care guvernează politicile economice din mandatul dumneavoastră", potrivit moţiunii simple a PNL.

Liberalii mai susţin că proiectul care prevede înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), iniţiativă pe care de altfel PNL a contestat-o la CCR, nu reprezintă o soluţie pentru companiile de stat.

"Soluţia Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu va rezolva situaţia companiilor de stat căpuşate în prezent, companii care acum gravitează în jurul politicienilor PSD-ALDE, ca surse de putere disparate. Din contra! Aducerea sub aceeaşi umbrelă a companiilor de stat, vorba vine “profitabile”, va crea un monopol şi mai mare în care resursele se vor contopi şi vor genera rente politice şi mai mari şi, la pachet, găuri bugetare mai greu vizibile, dar mult mai grave", se arată în textul moţiunii simple.

Parlamentarii PNL mai susţin că Dănuţ Andruşcă nu a luat nicio măsură pentru finalizarea reorganizării combinatului petrochimic Oltchim, care, la sfârşitul lunii martie a.c., avea datorii de 1,3 miliarde lei, combinat care urmează să fie preluat de Chimcomplex Borzeşti.

"Dorim, de asemenea, să atragem atenţia asupra combinatului siderurgic de la Galaţi care se află în plin proces de vânzare de către ArcelorMittal. Acesta nu se mai află în portofoliul statului, însă de el depinde supravieţuirea a 6000 de angajaţi, famiile acestora şi întreaga economie a judeţului Galaţi. Vă amintim faptul că acest combinat generează 15% din cifra de afaceri a judeţului şi este astfel un actor sistemic pentru economia regională. În cazul în care vânzarea va fi defectuoasă şi va avea rezultat închiderea combinatului, judeţul Galaţi va fi lovit de un nou val de emigrare a forţei calificate de muncă", conform sursei citate.

Liberalii aduc în discuţie şi Transelectrica care "a fost atât pentru foştii miniştri PSD ai Economiei, cât şi pentru actualul ministru un sac fără fund din care au fost alimentaţi cu bonusuri uriaşe membrii conducerii". PNL susţine că au fost acordate membrilor conducerii Transelectrica "bonusuri de performanţă care variau între 30.000-200.000 de euro pentru fiecare membru al Consiliului de Supraveghere, respectiv al directoratului, iar pentru cele 15 persoane din forurile de conducere sume în valoare de 5,5 milioane de lei".

"La Fabrica de Arme din Cugir aţi numit o conducere politică în baza carnetului de partid. Rezultat? O pagubă de 660.000 de lei. Aţi minţit oamenii din industria apărării, că le veţi acorda subvenţii, lapte şi miere. Le-aţi dat fiere, domnule ministru! În loc de profesionişti, aţi numit oameni cercetaţi pentru luare de mită", mai acuză liberalii în document.

PNL îi adresează ministrului Economiei şi câteva întrebări legate de Şantierul Naval 2 Mai, care deţine 49% din Şantierul Mangalia.

"În a doua parte a lunii iunie va avea loc AGA pentru Şantierul Naval 2 Mai, cel care deţine 49% din Şantierul Mangalia în numele statului român. Se vor aproba condiţiile participării la asocierea cu grupul Olandez Damen pentru acest şantier, unul strategic pentru România şi pentru judeţul Contanţa. Cum vă asiguraţi că se va continua funcţionarea în condiţii optime? Care este costul real plătit de statul român pentru a prelua controlul? Aşa cum spuneam, acest şantier este unul de importanţă strategică pentru economia României şi pentru economia locală din Contanţa. Cum îi asiguraţi pe oamenii de acolo că totul va funcţiona în continuare şi că se vor face modernizări pentru a se păstra competitivitatea faţă de marile şantiere din lume?", potrivit sursei citate.

În finalul textului moţiunii simple, principalul partid de opoziţie îi transmite lui Dănuţ Andruşcă că, în ministerul Economiei, joacă rolul "unui proprietar absent".

"Adevărul este că jucaţi rolul unui proprietar absent, de piesă de mobilier în minister. Se scrie în presă, se interpelează la Comisia Europeană, se face vâlvă în teritoriu, dar o poziţie de la cabinetul dumneavoastră se lasă în continuare aşteptată. Nici nu vorbim de măsuri concrete de a gestiona situaţia cumva. Ne dăm seama că în decursul vieţii profesionale aţi fost în cel mai bun caz un observator pasiv, mulţumit ca viaţa să îi tihnească", conchid liberalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici