Şerban Nicolae: A existat din partea CSM "o anumită tendinţă de ţâfnă" faţă de modificarea CPP în privinţa arestării preventive şi încătuşării

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, marţi, la comisia juridică, că a existat din partea CSM "o anumită tendinţă de ţâfnă" şi "o atitudine de cârcotaşi" în legătură cu propunerea sa legislativă de modificare a Codului de Procedură Penală în privinţa arestării preventive şi încătuşării.

163 afișări
Imaginea articolului Şerban Nicolae: A existat din partea CSM "o anumită tendinţă de ţâfnă" faţă de modificarea CPP în privinţa arestării preventive şi încătuşării

Şerban Nicolae (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Am primit, la solicitarea mea, un punct de vedere din partea CSM. Vă spun cu regret că, dincolo de orice aspecte pertinente pe care le iau în considerare cu respect, am constatat că există o anumită tendinţă de ţâfnă, pe care eu nu pot să o explic şi de atitudine de cârcotaşi faţă de o propunere legislativă. În esenţă, ceea ce propun eu este o dezbatere la nivelul corpului legiuitor pentru chestiuni care au facut deja obiectul dezbaterilor publice în legătură cu unele aspecte legate de arestarea preventivă, de încătuşare, de diferenţe de tratament. Cred că o dezbatere în Parlament este binevenită, în cel mai rău caz poate să fie respinsă propunerea legislativă, dar în niciun caz să irite sau să genereze ultragieri ideea de a ne exercita atributul constituţional de iniţiativă legislativă", a afirmat senatorul PSD.

El a adăugat că cei care îi critică proiectul nu au observat la adoptarea Codului de Procedură Penală că "există dispoziţii care înfrâng rigorile Constituţiei României".

"Propunerea mea vizează controlul judiciar, arestarea preventivă, unde eu consider că poate avea două forme în funcţie de locul de execuţie, respectiv, arestul la domiciliul şi arestul sever şi chestiunile legate de condiţiile în care se impune arestul sever şi încătuşarea. În acelaşi timp am formulat amendamente la propriul proiect, unele rezultând din propunerile pertinente ale Consiliului Legislativ", a mai spus senatorul Nicolae.

El a explicat că, potrivit propunerii sale legislative, arestul preventiv va fi pentru toată lumea, fără nicio discriminare.

“Arestarea preventivă în formele pe care eu le propun: arestul de domiciliu şi arestul sever face trimiteri la chestiuni obiective, nu de persoane, de calităţi publice sau private. Faptele de corupţie, la fel ca oricare altele, intră sub incidenţa Codului Penal, deci arestarea preventivă nu este o pedeapsă, ci are un scop preventiv privind faptele care induc o stare de pericol pentru societate, pentru ordinea publică. Gravitatea faptei ţine de pedeapsa aplicată, nu există masura preventivă şi CEDO a atras atenţia să transformăm măsurile preventive în pedepse anticipate”, a mai spus Șerban Nicolae.

El a dat drep exemplu cazul senatorului PSD Dan Şova, căruia i s-a cerut arestarea pentru că ar fi încercat să distrugă probe, arătând că, în opinia sa nu contează fapta, dar că pentru acest lucru se impune arest preventiv.

"Arestul sever trebuie identificat prin criterii obiective, nu personale. Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Miron Mitrea au fost cercetaţi în libertate, asta nu a împiedicat cercetarea judecătorească, condamnarea lor şi nici încarcerarea lor", a adăugat senatorul PSD.

În privinţa prevederilor privind încătuşarea, el a spus că în proiectul său nu are nicio referire la politicieni, la demnitari, iar încătuşarea se referă la orice persoană.

"Încătuşarea ar trebui să fie o măsură excepţională pentru persoane care au săvârşit acte de violenţă, care au pus în pericol integritatea unei persoane, s-au opus arestării. Am văzut o dezbatere publică de ce Elena Udrea era sau nu era încătuşată, de ce Horia Georgescu era încătuşat cu mâinile la spate. Din punctul meu de vedere, în această chestiune lucrurile acestea ar trebui clarificate, să fie uşor de aplicat şi de înţeles", a mai arătat Şerban Nicolae.

În final, Comisia juridică a Senatului a amânat până după sărbătorile de Paşte dezbaterea acestui proiect.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus, la începutul lunii ianuarie, un proiect ce prevede că arestul preventiv se poate decide doar în cazul infracţiunilor cu acte de violenţă, care pun în pericol viaţa, sănătatea, securitatea naţională, cu condiţia să se probeze că, astfel, se va evita un pericol concret pentru ordinea publică.

Proiectul propune ca arestul preventive să fie sub două forme: arestul la domiciliu şi arestul sever.

Proiectul mai prevede că inculpatul asupra căruia s-a dispus una dintre aceste măsuri preventive nu va fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici