DOCUMENT  Guvernul Cîţu atacă moţiunea USR PLUS - AUR la CCR: „Nu au fost respectate procedurile privind semnăturile şi comunicarea”

  • Guvernul sesizează Curtea Constituţională a României în privinţa moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR.
  • Guvernul acuză că nu au fost respectate procedurile în privinţa semnăturilor şi a înştiinţării Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.
834 afișări
Imaginea articolului Guvernul Cîţu atacă moţiunea USR PLUS - AUR la CCR: „Nu au fost respectate procedurile privind semnăturile şi comunicarea”

Sesizarea Guvernului la CCR în privinţa moţiunii de cenzură. „Nu au fost respectate procedurile privind semnăturile şi comunicarea”

„Premisa esenţială care face imposibilă împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură este însăşi constituţionalitatea iniţierii, depunerii şi comunicării moţiunii de cenzură. (...) Solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit sesizării.

Guvernul cere Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

„Astfel, Parlamentul României prin Preşedintele Camerei Deputaţilor a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură”, arată sesizarea Executivului.

Executivul cere CCR să constate că, atât sub aspectul condiţiilor de validitate pentru iniţierea moţiunii de cenzură, cât şi sub cel al obligaţiei comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării şi dezbaterii moţiunii de cenzură.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri dimineaţa, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională a României în privinţa moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.

Potrivit acestuia, dacă CCR va spune că moţiunea a fost depusă legal, „procedurile curg” în continuare.

Moţiunea de cenzură semnată de parlamentari ai AUR şi USR PLUS a fost transmisă, marţi, Guvernului, chiar de către Ludovic Orban, care este şi preşedintele PNL.

Joi, urma să fie citită în plenul reunit al Parlamentului.

Orban a citat, marţi, după şedinţa BPR care nu a avut cvorum, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii Opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.

Hotărârea CCR la care face referire Ludovic Orban precizează că moţiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile, iar aceasta a fost depusă vineri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici