Sevil Shhaideh: Autorităţile locale au depus, pe PNDL, peste 20.000 de proiecte

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a declarat joi că autorităţile publice locale au depus peste 20.000 de proiecte pe PNDL 2, valoarea acestora depăşind 80 de miliarde de lei.

677 afișări
Imaginea articolului Sevil Shhaideh: Autorităţile locale au depus, pe PNDL, peste 20.000 de proiecte

Sevil Shhaideh: Autorităţile locale au depus, pe PNDL, peste 20.000 de proiecte (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

„Peste 20.000 de proiecte au depus autorităţile publice locale la Ministerul Dezvoltării pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală - PNDL 2. Valoarea însumată a cererilor de finanţare depăşeşte, în acest moment, suma de 80 de miliarde de lei. În scurt timp începem evaluările dosarelor depuse, etapă necesară pentru că s-a depăşit bugetul alocat programului pentru anul în curs. Vom asigura finanţare cu prioritate pentru localităţile care nu au fost eligibile în niciun program cu finanţare europeană. Ideea este să corelăm sursele de finanţare disponibile, pentru a evita dubla finanţare” a declarat, joi, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiţii ale administraţiei publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu, se arată într-un comunicat al MDRAPFE.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investiţii sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede ca repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe judeţe, destinate transferurilor pentru finanţarea obiectivelor de investiţii din portofoliul unităţilor administrativ-teritoriale, să fie făcută echilibrat, utilizând cel puţin unul dintre următorii indicatori: datele demografice şi administrativ-teritoriale ale judeţelor, având în vedere: ponderea numărului de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ din totalul numărului de unităţi administrativ-teritoriale de la nivel naţional, ponderea populaţiei judeţului raportată la populaţia totală a ţării şi ponderea suprafeţei judeţului raportată la suprafaţa totală a ţării; capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, având în vedere ponderea capacităţii unităţilor administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investiţii; ponderea numărului de obiective de investiţii aflate în derulare de fiecare judeţ (numărul de obiective de investiţii aflate în derulare de fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional şi necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate raportat la necesarul total de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate de la nivel naţional).

Analiza dosarelor mai are la bază încadrarea obiectivelor de investiţii în domeniile specifice pentru care există obligaţia conformării unor reglementări europene sau în domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realizării obiectivului de investiţii, începând cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicării criteriului, data semnării contractului de furnizare/prestare de servicii/execuţie de lucrări, după caz, şi populaţia deservită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici