Sezonul SONDAJELOR. Cum se poziţionează partidele înainte de europarlamentare

Mai sunt două luni până la alegeri, iar în spaţiul public au apărut sondaje care arată încrederea de care au parte partidele. Ce e drept, procentul mai ridicat este în relaţie directă cu cel care a comandat sondajul. MEDIAFAX face o radiografie a sondajelor apărute anul acesta.

4345 afișări
Imaginea articolului Sezonul SONDAJELOR. Cum se poziţionează partidele înainte de europarlamentare

Sezonul SONDAJELOR. Cum se poziţionează partidele înainte de europarlamentare

Anul 2019 a venit cu primele date care arătau cum stau partidele. Un sondaj realizat de Sociopol, condus de Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al PSD în guvernarea lui Victor Ponta, arată că PSD se afla pe primul loc în încrederea alegătorilor.

Întrebarea era legată de un posibil scrutin la parlamentare, iar datele prezentate au fost: PSD-33%, PNL- 20%, ALDE-11%, USR (9%) şi PLUS (6%) însumau 15%, Pro Romania- 8%, PLUS- 6%, UDMR- 4%, PMP-2%.

Sondajul era anunţat ca fiind de studiu al pieţei la iniţiativa Sociopol, pe un eşantion de 1,003 persoane, iar metoda culegerii datelor era:  interviuri telefonice (CATI, 1,003)
A urmat sondajul realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora,care  arăta că PSD ar câştiga alegerile europarlamentare.

Sondajul arăta că PSD conduce clasamentul, cu 31%, iar  PNL era pe locul doi cu 23%. Pe trei era Alianţa 2020 USR-PLUS, cu 13%, urmată de ALDE- 13% şi Pro România, cu 10%. PMP şi UDMR erau la limita pragului electoral de 5%.

Acelaşi institut de sondare anunţa în urma unei analize de piaţă, din perioada 21 ianuarie – 6 februarie pe un eşantion naţional de 1067 de persoane la domiciliul respondenţilor, că: PSD ar obţine 32%, PNL- 22%, ALDE- 9%, Pro România- 9%. USR (8%) şi PlUS (5%) erau măsura separate, însumând 13%, în timp ce UDMR şi PMP erau cotate la 5%.

Ultimul sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot. Sondajul a fost realizat la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, apropiată de Partidul Naţional Liberal.

Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion), 26,9% spun că vor vota cu PSD, iar 26,3% cu PNL. Pe locul trei se află Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3%, Pro România cu 9,1%, UDMR ar obţine 5%.

Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS.

Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici