Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-şef european

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a cerut, joi, Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-şef european, precizând şi să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţie, precizând că aceştia nu au argumente să sprijine candidatul francez la şefia Parchetului UE.

608 afișări
Imaginea articolului Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-şef european

Europarlamentar PNL: Cer Consiliului UE să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-şef european

„Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susţine în continuare candidatul francez şi de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-şef european şi după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European. Cel mai bun candidat pentru poziţia de procuror-şef european este fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura-Codruţa Kövesi. Este un exponent al luptei împotriva corupţiei în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susţinere procurorilor şi judecătorilor care îşi fac treaba şi care contribuie la apărarea statului de drept”, a declarat Siegfried Mureşan, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Eurodeputatul PNL a precizat că fosta şefă a DNA are toate premisele să fie desemnată la şefia Parchetului European.

„Candidatul român are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independenţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea. Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit. În plus, România nu are, în prezent, niciun post-cheie în Uniunea Europeană, iar acesta trebuie să fie încă un argument pe care Consiliul trebuie să-l ia în considerare”, a explicat Mureşan.

Acesta mai spune că prelungirea negocierilor între PE şi Consiliul UE devine un risc pentru independenţa justiţiei din ţara noastră.

„Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independenţa justiţiei din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanţii săi sunt dispuşi să subjuge justiţia din România. Acest lucru a fost demonstrat şi din decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a arătat că acţiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kövesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcţia de procuror-şef european şi că rolul acestei secţii de anchetare a magistraţilor are doar rolul de a intimida magistraţi. Cer Consiliului să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susţine un candidat mai slab şi să susţină candidatul cel mai pregătit pentru funcţia de procuror-şef european, Laura-Codruţa Kövesi”, a conchis liberalul.

Echipa PE şi Consiliul UE nu au ajuns la un consens nici în a treia rundă de negocieri care a avut loc joi la Bruxelles, iar următoarea întâlnire va avea loc pe 10 aprilie.

Ulterior, Parlamentul European a emis un comunicat de presă prin care a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici