Sorin Grindeanu a cerut urgentarea pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Premierul Sorin Grindeanu le-a cerut, luni, miniştrilor care fac parte din Consiliul Naţional pentru pregătirea preşedinţiei UE să declanşeze cât mai rapid procesele logistice şi să demareze discuţiile cu privire la mandatul politic al viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene.

561 afișări
Imaginea articolului Sorin Grindeanu a cerut urgentarea pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Sorin Grindeanu a cerut urgentarea pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

”Astăzi, particip pentru prima oară la Consiliul Naţional pentru pregătirea preşedinţiei UE. În 2019, ...o să avem 12 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, iar România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem cu toţii posibilitatea de a arăta capacitatea României de a conduce timp de 6 luni lucrările acestui for. Fiecare ministru din cabinet va prezida reuniuni pe domeniile de activitate, va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în relaţia sa cu alte instituţii europene şi va vorbi public cu presa internaţională în numele Consiliului Uniunii Europene. E o responsabilitate foarte mare pe care poate unii în acest moment n-o realizează, tocmai de aceea i-am rugat pe doamna vicepremier, pe ceilalţi miniştri prezenţi astăzi să dăm acest semnal urmând ca lucrurile tehnice şi tot ceea ce ţine de organizare sigur să continue la acel nivel tehnic, dar nu e de neglijat... acest semnal pe care vrem să-l dăm ca (...) implicare şi ca dorinţă de a începe să rezolvăm lucruri din această perspectivă”, a spus Sorin Grindeanu la începutul şedinţei Consiliului Naţional pentru pregătirea preşedinţiei UE.

El a mai afirmat că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va oferi României şi oportunităţi.

”În primul rând (va fi - n.r.) o oportunitate politică de a contribui de o manieră consistentă la consolidarea proiectului european. Nu uitaţi că în acel semestru vor apărea pe agendă lucruri extrem de importante, vă dau două exemple, cel legat de Brexit, .. exact în acea perioadă, plus alegeri europene. În acel semestru din 2019, când noi deţinem preşedinţia, vor fi în mod sigur pe agenda Uniuniin Europene. O altă oportunitate, asta dacă ne facem bine temele, este de a dovedi că avem capacitatea tehnică de a gestiona din ceea ce ştim acum în jur de 350 de dosare care se vor afla în negociere la nivel european. E o oportunitate pe care nu doresc şi nu dorim, noi ca ţară, să o ratăm. Am constituit acest consiliu pentru a adopta deciziile strategice în acest proiect, program, proces de pregătire pe care îl avem premergător. Acest Consiliu va adopta deciziile politice privind mandatul României pe durata exercitării preşedinţiei”, a adăugat premierul.

El a mai spus că trebuie construit bugetul multianual.

”Insist, de asemenea, ca toate procesele logistice (...) să fie declanşate şi să demarăm cât mai rapid discuţiile cu privire la mandatul politic al viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene”, a conchis premierul Sorin Grindeanu.

La întâlnire au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, cel al Internelor, Carmen Dan, vicepremierul Sevil Shaidehh, ministrul APărării, Gabriel Leş, cel al Afacerilot Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici