Spania anunţă o lege care promovează egalitatea de gen în politică şi afaceri

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă o lege privind egalitatea de gen care va impune o reprezentare egală a femeilor şi bărbaţilor în politică, în afaceri şi în alte sfere ale vieţii publice, potrivit Reuters.

374 afișări
Imaginea articolului Spania anunţă o lege care promovează egalitatea de gen în politică şi afaceri

Legea privind egalitatea de reprezentare va aplica măsuri de paritate între femei şi bărbaţi pe listele electorale, în consiliile de administraţie ale marilor companii şi în consiliile de conducere ale asociaţiilor profesionale.

Pedro Sanchez a făcut acest anunţ în timpul unui miting al Partidului Socialist înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, care va avea loc pe 8 martie. Legea va fi aprobată în timpul şedinţei de marţi a cabinetului, înainte de a intra în dezbatere în parlament.

El a declarat că guvernul „nu face doar un pas în favoarea feminismului, ci şi în favoarea societăţii spaniole în ansamblu”.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de egalitate anunţate de guvernul de coaliţie de stânga. În decembrie, legislatorii au adoptat un proiect de lege privind drepturile transsexualilor, precum şi o lege de pionierat privind sănătatea sexuală şi reproductivă care, în premieră pentru o ţară europeană, a oferit concediu plătit de stat pentru femeile care suferă de menstruaţie dureroasă.

„Dacă ele reprezintă jumătate din societate, jumătate din puterea politică şi economică trebuie să fie a femeilor”, a declarat Sanchez sâmbătă.

Legea privind egalitatea de reprezentare va impune ca femeile să reprezinte 40% din conducerea oricărei companii cotate la bursă cu peste 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 50 de milioane de euro.

În politică, legea va impune partidelor să ofere un număr egal de candidaţi bărbaţi şi femei în timpul alegerilor, cu scopul de a creşte egalitatea de gen în parlament. În prezent, femeile reprezintă 44% din Congres şi 39% din Senat.

De asemenea, legea va impune ca asociaţiile profesionale să aibă cel puţin 40% femei în consiliile lor de administraţie, precum şi în juriile pentru orice premii finanţate din bani publici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici