Spitalele din România care vor prelua eventualele cazuri de coronavirus. Costache: Am luat în considerare scenariile cele mai sumbre

  • Victor Costache a afirmat că momentan pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de infecţie cu noul coronavirus
  • Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că la Bruxelles este joi o întâlnire cu privire la acest subiect la care participă un secretar de stat
2094 afișări
Imaginea articolului Spitalele din România care vor prelua eventualele cazuri de coronavirus. Costache: Am luat în considerare scenariile cele mai sumbre

„Deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus”

Ludovic Orban a solicitat o informare privind situaţia în România legată de coronavirus şi măsurile de combatare şi prevenire a virusului.

„Pentru început aş vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus. Ultima suspiciune a fost infirmată ieri seara târziu. Era vorba de acel pacient din Resiţa, fiind un asistent care lucrase în Germania în contact cu pacienţi cu coronavirus fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, nu se confirmă coronavirusul. Săptămâna trecută a fost trecută în şedinţa de Guvern OUG pentru a reface stocurile de biocide, de materiale de protecţie şi echipamente sanitare. Am luat în considerare worst case scenario când am făcut aceste stocuri. În paralel avem capacitate de diagnostic în România, în Bucureşti şi până la finalul săptămânii la încă alte trei centre din ţară, pentru a nu mai plimba pacienţii de la un cabinet la altul”, l-a informat pe prim-ministru Victor Costache, la începutul şedinţei de la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că oricine vine în ţară dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus este automat băgat în carantină.

„14 zile durează carantina şi mergem după protocoalele internaţionale, în ziua a treia se face un test pentru coronavirus şi apoi se repetă la externare. ECDC e agenţie europeană de disease control. Chiar azi e o şedinţă, eu am absentat de la şedinţa de la Bruxelles pentru a fi la şedinţa de Guvern şi România e reprezentantă de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru care ne va informa astăzi despre măsurile la nivel european”, a explicat Costache.

Acesta a mai spus că, potrivit protocolului, primele 10 cazuri vor fi tratate la Spitalul Matei Balş.

„Mergem conform protocolului şi primele 10 cazuri vor fi tratate la Matei Balş, urmând ca apoi să fie folosite şi spitalele de boli infencţioase din Iaşi, Timişoara, Cluj”, a conchis Costache.

Întrebat de Ludovic Orban despre termoscannerele din aeroporturi, ministrul de Finanţe Florin Cîţu a precizat că „banii sunt prinşi pentru scannere”.

Premierul a completat că alocarea sumelor este făcută din Fondul de rezervă al Guvernului.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a anunţat, miercuri seara, că asistentul medical din Reşiţa, care s-a întors din Germania, cu febră, nu are infecţie cu coronavirus, ci o rinită de sezon, potrivit rezultatelor analizelor la care a fost supus.

Asistent medical din Reşiţa care a lucrat în Germania a intrat în contact cu 4 bolnavi de coronavirus a mers la spital, cu simptome specifice. El a fost trimis de la Reşiţa la Timişoara, unde a aşteptat rezultatul analizelor de la „Matei Balş”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici