Ştefan Radu Oprea: Decizia CCR este normală şi corectă. Iohannis nu şi-a făcut treaba

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ştefan Radu Oprea a declarat că decizia CCR de miercuri este una corectă şi în spiritul Constituţiei. Social-democratul a precizat că este clar că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a făcut treaba, deşi constituţional trebuia să o facă.

135 afișări
Imaginea articolului Ştefan Radu Oprea: Decizia CCR este normală şi corectă. Iohannis nu şi-a făcut treaba

Ştefan Radu Oprea: Decizia CCR este normală şi corectă. Iohannis nu şi-a făcut treaba

„Din punctul meu de vedere este o decizie normală, este o decizie corectă a CCR pentru că este în spiritul Constituţiei. În Constituţie numirea miniştrilor interimari este imperativă. Sigur lucru pe care nu l-au specificat constituţionaliştii atunci când a fost scrisă Constituţia României a fost termenul, dar faptul că preşedintele este obligat să numească interimarii acest lucru este evident. Cred că este o concluzie firească a analizei spiritului Constituţiei şi a literei Constituţiei”, a afirmat Ştefan Radu Oprea, miercuri, la Antena 3.

Ministrul a făcut şi o analiză a evenimentelor care au dus în acest punct.

„Aşa că ştiţi mă gândeam în acelaşi timp că întotdeauna ar trebui să privim lucrurile când facem o analiză şi asupra cauzalităţii în timp, pentru că sunt unele evenimente şi sunt unele decizii pe care astăzi (miercuri - n.r.) CCR spune că preşedintele ar fi trebuit să le ia şi apoi sigur că decide şi asupra unor alte evenimente, unde într-adevăr Constituţia trebuie respectată. Dar poate că celelalte evenimente nu s-ar fi întâmplat dacă preşedintele îşi făcea treaba şi datoria de la început”, a explicat Oprea.

Social-democratul a mai spus că din nou a fost nevoie de o decizie a Curţii pentru ca şeful statului să îşi exercite atribuţiile prevăzute în Constituţie.

„Deci întotdeauna ar trebui să privim lucrurile o dată în spiritul şi în litera Constituţiei şi în acelaşi timp ar trebui să vedem cine a determinat starea de criză, de ce s-au întâmplat lucrurile acestea şi din punctul acesta de vedere, din această perspectivă eu cred că este evident că preşedintele Iohannis nu şi-a făcut treaba şi nu a numit miniştri interimari atunci aşa cum spune Constituţia şi cum spune şi decizia CCR de astăzi”, a conchis Ştefan Radu Oprea.

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte revocarea, şeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcţia Anei Birchall din funcţia de ministrul al Justiţiei, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

Taguri:
oprea,
ccr,
iohannis

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici