Stelian Ion: E deosebit de grav ce s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate

România riscă procedura de infringement, din cauza modificărilor aduse legii avertizorului de integritate, spune la RFI deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice şi fost ministru al Justiţiei.

195 afișări
Imaginea articolului Stelian Ion: E deosebit de grav ce s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate

Stelian Ion: E deosebit de grav ce s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate

Stelian Ion critică amendamentele la legea avertizorului de integritate, votate de Comisia Juridică.

„Marea majoritate, din păcate, au fost aprobate şi asta înseamnă o slăbire a protecţiei avertizorilor de integritate, înseamnă că în loc să respectăm Directiva care impunea modificarea legii, noi venim exact cu nişte modificări în contra acestei Directive, încălcăm grav Directiva. Ce s-a întâmplat ieri este deosebit de grav (...). Vor fi mai puţine astfel de avertizări cu privire la încălcarea legii, va creşte gradul de corupţie în mod real şi paradoxal, în statistici probabil vom sta mai bine”, spune Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiţiei prezintă câteva dintre cele mai grave amendamente aduse legii avertizorului de integritate.

„Exista în legea actuală, care e din 2004, o prezumţie a bunei credinţe a avertizorului. Ea a fost eliminată din această lege, fără nici o motivare plauzibilă sau convingătoare. De asemenea, s-au eliminat raportările anonime, care erau permise în condiţiile în care şi statele optau pentru o asemenea variantă şi noi în varianta iniţială a proiectului am optat pentru o astfel de variantă, era solicitată şi de societatea civilă şi era o măsură de protecţie suplimentară, să se poată da posibilitatea raportărilor anonime, care să nu fie luate în calcul, doar dacă nu cuprind date concrete despre săvârşirea unor ilegalităţi. De asemenea, s-a stabilit ştergerea din baza de date a raportărilor după un termen de un an iniţial, doi ani a rămas în comisie aseară. Deci după doi ani de zile, se şterg absolut toate datele, în condiţiile în care se pot declanşa procese care pot dura foarte mult şi nu se vor mai putea folosi aceste probe în instanţă. La fel, s-a impus practic o interdicţie de divulgare publică a faptelor de natură penală sau contravenţională sau a altor ilegalităţi o perioadă de trei luni de la raportarea internă. Adică faci mai întâi raportarea internă, trebuie să aştepţi trei luni şi dacă acea raportare nu-ţi dă satisfacţie, abia după trei luni poţi face o divulgare publică, ceea ce nu este nici măcar pe legislaţia actuală acceptat. S-au micşorat amenzile substanţial pentru autorităţile, instituţiile abuzive, care pornesc represalii împotriva avertizorilor de integritate”, afirmă deputatul USR.

Stelian Ion atrage atenţia că România riscă un infringement din partea Comisiei Europene.

„Mai devreme sau mai târziu, dar cred că în foarte scurt timp se va porni procedura de infringement, vom fi nevoiţi să modificăm legislaţia, pentru că noi facem lucrurile numai împinşi de la spate, sunt rare situaţiile în care propunem reforme, îmbunătăţim legislaţia din proprie iniţiativă”, conchide Stelian Ion.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici