Studenţii, apel la Iohannis: Cîţu îşi bate joc de educaţie, cu cea mai slabă finanţare în 30 de ani

  • Liga Studenţilor din Iaşi critică proiectul de buget propus de Guvern
  • Studenţii spun că este cea mai slabă finanţare din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, dintre care peste 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii.
474 afișări
Imaginea articolului Studenţii, apel la Iohannis: Cîţu îşi bate joc de educaţie, cu cea mai slabă finanţare în 30 de ani

Studenţii, apel la Iohannis: Cîţu îşi bate joc de educaţie, cu cea mai slabă finanţare în 30 de ani

Studenţii din cadrul Ligii Studenţilor Iaşi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să intervină public şi să ceară executivului majorarea bugetului educaţiei şi creşterea bugetului pentru investiţii în educaţie, precum şi menţinerea gratuităţii la transportul feroviar care reprezintă doar 0,02% din PIB.

„Procentul de 2,5% acordat educaţiei este cel mai mic din ultimii 30 de ani şi reprezintă o lovitură dură dată sistemului naţional de educaţie care a fost grav afectat pe fondul măsurilor luate în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. Totodată, România continuă să fie ţara cu cea mai mică finanţare pentru educaţie din Uniunea Europeană. În contextul în care, pentru scăderea deficitului bugetar, nu au fost eliminate sporurile bugetarilor, iar coaliţia de guvernare nu a făcut niciun pas semnificativ spre reducerea pensiilor speciale sau a risipei banului public în instituţiile supradimensionate alte statului, limitarea dreptului studenţilor la călătoria gratuită cu trenul şi reducerea subvenţiilor pentru elevi este doar o palmă dată tinerilor”, spun studenţii LS.

Studenţii spun că impactul bugetar al gratuităţii pe cale ferată pentru studenţi este foarte redus, de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenţii de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020.

„Această măsură este şi trebuie considerată o investiţie în educaţie, o formă de susţinere a studenţilor şi un pas firav spre obiectivul asumat prin Pactul Naţional pentru Educaţie de a fi crescută finanţarea educaţiei la 6% din PIB”, avertizează studenţii.

LS consideră că în actualul context în care studenţii au fost grav afectaţi de măsurile dispuse în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, timp în care autorităţile nu au propus nicio formă de sprijin pentru aceştia, menţinerea beneficiilor la transportul feroviar reprezintă „o măsură minimală şi de mare ajutor în vederea susţinerii şi stimulării studenţilor şi a prevenirii abandonului universitar”.

Mai mult, Liga Studenţilor (LS IAŞI) susţine extinderea măsurii inclusiv pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii desfăşurate în regim de frecvenţă redusă (IFR - nu învăţământ la distanţă).

„Astăzi studenţii, elevii, părinţii, profesorii şi cercetătorii au descoperit că proiectul propus de domnul preşedinte Klaus Iohannis - România Educată - înseamnă de fapt România cu educaţia subfinanţată! Îi solicităm domnului Preşedinte să intervină public şi să ceară Guvernului majorarea bugetului educaţiei şi menţinerea beneficiilor de care se bucură studenţii. Altfel, România Educată înseamnă că a fost doar o lozincă electorală ieftină. De asemenea, solicităm domnilor Florin Cîţu, Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor, liderii coaliţiei de guvernare, să îşi asume angajamentele electorale şi să susţină corespunzător sistemul de educaţie şi pe beneficiarii acestuia: elevii şi studenţii. În caz contrar, guvernul trebuie să demisioneze!”, a declarat Maria-Alexandra Druţu, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici