Sulfina Barbu consideră că premierul Boc este mai bun decât Berlusconi şi Papandreou

Premierul României, Emil Boc, este mai bun decât fostul premier al Greciei Giorgios Papandreou şi decât prim-ministrul demisionar al Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, la Interviurile Gândul.

203 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu consideră că premierul Boc este mai bun decât Berlusconi şi Papandreou

Sulfina Barbu consideră că premierul Boc este mai bun decât Berlusconi şi Papandreou (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Motivul este, după cum susţine Barbu, că Emil Boc a avut curajul de a impune măsuri de austeritate în ciuda sacrificiului politic pe care l-a făcut.

"Realităţile economice ne arată un lucru: politicienii care nu au curaj să ia măsuri, sau care sunt chiar populişti şi demagogi, trebuie să plece. Mă refer aici la lucruri concrete. Primul ministru, cu guvernul din Grecia au trebuit să plece. Domnul Berlusconi, în Italia, trebuie să plece", a declarat Barbu pentru Gândul.

Ministrul a adăugat că cele două demisii, una deja depusă şi alta anunţată, în Grecia, respectiv Italia, sunt "un semnal pentru politicieni, la nivel european, că, atunci când eşti populist, când nu vrei să vezi că realităţile îţi impun nişte măsuri pe care trebuie să le susţii, pleci din politică".

Întrebată de Gândul dacă nu se poate vorbi despre acelaşi lucru şi în România, respectiv despre retragerea din politică a celor care nu au avut rezultate, inclusiv a premierului Emil Boc, Barbu a răspuns că "premierul Emil Boc a fost atât de criticat în anii trecuţi pentru măsurile pe care le-a luat, astfel încât a făcut contrariul domnului Berlusconi".

"A avut un comportament contrar comportamentului lui Berlusconi sau al lui Papandreou, din Grecia", a adăugat ea.

Guvernul Boc are un plan B privind execuţia bugetară de anul viitor, în cazul în care pe plan extern vor avea loc evenimente deosebite, cum ar fi ieşirea Greciei din zona euro sau intrarea în incapacitate de plată a Italie, mai explică ministrul Muncii.

Acest plan B implică funcţionarea statului, respectiv o execuţie bugetară, în baza celor mai mici estimări ale principalilor indicatori pe care este fundamentat bugetul, respectiv creşterea economică şi deficitul bugetar.

"Planul B, pentru ce este mai rău, este următorul: menţinerea datelor pe care le avem în buget şi pentru a doua jumătate a anului următor şi accesarea banilor pe care îi avem prin acordul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană", a declarat Barbu.

Conform datelor prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Traian Băsescu, confirmate ulterior de oficialii FMI şi CE, bugetul pe anul viitor este fundamentat pe o creştere economică de 1,7%-2,7% din PIB şi pe un deficit bugetar de 1,9% din PIB care poate urca, dacă economia va merge bine, până la 2,5% din PIB pe metodologia ESA 95, agreată de Uniunea Europeană. Conform metodologiei "cash" folosită până acum de către guvernele României, deficitul bugetar este calculat în funcţie de veniturile obţinute şi de cheltuielile efective, respectiv de "chitanţele tăiate". Metodologic ESA 95 include la cheltuieli şi cele pentru care nu s-a tăiat încă factura, respectiv include şi angajamentele de plată, nu numai plăţile efective.

Întrebată de ce Guvernul Boc nu a redus şi mai mult ţinta de deficit bugetar, eventual până la 0% din PIB, ministrul Muncii a declarat că acest lucru ar fi sufocat economia, respectiv că ar fi afectat creşterea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici