Sulfina Barbu: Din punct de vedere constituţional, alegerile din 2012 pot începe din 18 noiembrie

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, după întâlnirea parlamentarilor partidului cu premierul Emil Boc, că începând din 18 noiembrie anul viitor se vor putea desfăşura alegerile parlamentare şi locale, arătând că acest lucru rezultă din punct de vedere constituţional.

609 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Din punct de vedere constituţional, alegerile din 2012 pot începe din 18 noiembrie

Sulfina Barbu: Din punct de vedere constituţional, alegerile din 2012 pot începe din 18 noiembrie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Barbu a susţinut că la întâlnire nu s-ar fi discutat despre termenul la care ar avea loc alegerile, dar că, din punct de vedere constituţional, începând din data de 18 noiembrie alegerile ar fi fezabile.

Ea a explicat că soluţia este de prelungire a mandatului aleşilor locali până în noiembrie şi că mandatul actualului Parlament a început pe 11 decembrie 2008, când parlamentarii au depus jurământul, iar alegerile ar trebui să fie stabilite astfel încât mandatul viitorilor parlamentari ar trebui să înceapă după 11 decembrie 2012.

"Din aceste calcule rezultă că, începând din data de 18 noiembrie, alegerile sunt fezabile", a adăugat deputatul PDL.

Ea a spus că, la întâlnirea cu parlamentarii partidului, primul ministru a prezentat priorităţile sesiunii, între care legea electorală, revizuirea Constituţiei, înfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene, legea salarizării pe 2012, a bugetului de stat, cu încadrarea alocărilor într-un deficit de 3%, legea asigurărilor sociale de stat.

Potrivit lui Barbu, premierul a prezentat ca priorităţi şi legea salarizării în domeniul bugetar pe 2012, legea coplăţii în domeniul sănătăţii, modificarea Codului Fiscal, legea asistenţei sociale, legile de aplicare a Codului Penal şi codului Civil, modificarea taxei auto.

Sulfina Barbu a arătat că nu s-au stabilit termene pentru adoptarea acestor legi, dar ele trebuie să intre în dezbatere cât mai repede.

Sulfina Barbu a mai spus că la întâlnire fiecare parlamentar şi-a spus punctul de vedere pe diferite probleme şi că au fost discuţii care vizau relaţiile dintre Guvern şi Parlament, dorinţa parlamentarilor ca, atunci când sunt probleme stringente, reprezentanţii Guvernului să vină la cel mai înalt nivel, de ministru, de secretar de stat, la comisii.

Deputatul PDL a arătat că parlamentarii democrat-liberali din comisia de sănătate au pus întrebări în legătură cu legea sănătăţii, care ar trebui să fie promovată în luna decembrie în Parlament pentru ca în februarie şi martie să aibă loc dezabateri, iar în martie să fie publicată în Monitorul Oficial, conform acordului cu FMI.

În domeniul educaţiei, parlamentarii au atras atenţia că trebuie aprobată metodologia, arătând că sunt termene precise care trebuie respectate, a mai spus Sulfina Barbu, adăugând că au fost dezbateri şi în domeniul agriculturii.

"Discuţia a fost amplă, a durat două ore şi jumătate", a mai spus Sulfina Barbu.

Surse din PDL au precizat pentru MEDIAFAX că, la întâlnire, parlamentarii partidului au susţinut punctul de vedere privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

Surse din partid au declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, că PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici