Summitul G20 din Bali: lista cu liderii lumii care se vor întâlni în Indonezia

Rusia va fi reprezentată de cel mai fidel colaborator al lui Putin, ministru de externe Serghei Lavrov.

1890 afișări
Imaginea articolului Summitul G20 din Bali: lista cu liderii lumii care se vor întâlni în Indonezia

Summitul G20 din Bali: lista cu liderii lumii care se vor întâlni în Indonezia

Mare subiect la adunarea G20 din Bali, programată pentru marţi şi miercuri viitoare, va fi războiul din Ucraina. În ciuda absenţei preşedintelui Vladimir Putin, Rusia va avea reprezentare.

Iată lista liderilor aşteptaţi în Indonezia:

Joe Biden - Preşedintele Statelor Unite îşi propune să izoleze Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina. În ajunul summitului, el se va întâlni bilateral cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru prima dată de când a ajuns la Casa Albă.

Xi Jinping - Summit-ul marchează marea revenire a preşedintelui celei de-a doua mari economii din lume, tocmai reconfirmat în funcţie pentru al treilea mandat, pe scena internaţională. Pe lângă întâlnirea bilaterală cu Biden, este programată o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la mai puţin de două săptămâni după ce l-a primit la Beijing pe cancelarul german Olaf Scholz.

Serghei Lavrov - Ministrul rus de externe va conduce delegaţia de la Moscova, după decizia preşedintelui Putin de a nu participa la un summit care l-ar fi expus atacurilor altor lideri. Kremlinul şi-a justificat absenţa printr-o suprapunere a angajamentelor. În iulie anul trecut, Lavrov a părăsit o reuniune a miniştrilor de externe a G20, după ce a fost atacat de alţi participanţi la întâlnire.

Volodimir Zelenski - Preşedintele ucrainean, a cărui ţară nu face parte din G20, va participa virtual la summit, la invitaţia preşedinţiei indoneziene. El este de aşteptat să facă apel la marile puteri pentru a-şi consolida şi mai mult răspunsul la invazia ţării sale.

Giorgia Meloni - Este debutul la G20 pentru noul premier al Italiei, care plănuieşte şi o discuţie bilaterală cu Joe Biden.

Emmanuel Macron - Preşedintele francez are în calendar o întâlnire cu Xi.

Olaf Scholz - Cancelarul Germaniei.

Pedro Sanchez - Prim-ministrul spaniol este de asemenea aşteptat la Bali.

Ursula Von der Leyen şi Charles Michel - Preşedintele Comisiei Europene şi Preşedintele Consiliului European vor reprezenta instituţiile de la Bruxelles.

Rishi Sunak - Este debutul la G20 pentru premierul britanic.

Narendra Modi - Premierul celuilalt gigant asiatic, India. Şi-a programat să se întâlnească cu Biden, Macron şi Sunak, primul şef al guvernului britanic de origine indiană.

Joko Widodo - Preşedintele Indoneziei a sperat să poată schimba tema summitului pe cooperarea internaţională pentru a relansa economiile după pandemie. Ofensiva rusă în Ucraina a schimbat însă priorităţile geopolitice, aşadar tema lui a devenit secundară.

Justin Trudeau - Premierul canadian, un veteran al G20, este de asemenea aşteptat la Bali.

Anthony Albanese - La summit va fi prezent şi premierul Australiei, numit în urmă cu câteva luni.

Fumio Kishida - Şeful guvernului japonez este, de asemenea, în drum spre Indonezia.

Yoon Suk-yeol - În ciuda tensiunilor cu Coreea de Nord, preşedintele sud-coreean va fi în Bali.

Mohammad bin Salman - Arabia Saudită va fi reprezentată la cel mai înalt nivel de Prinţul Moştenitor Mohammed bin Zayed Al Nahyane. Şeful Emiratelor Arabe Unite a fost invitat, chiar dacă nu face parte din G20.

Recep Tayyip Erdogan - are un rol important, de mediere, în conflictul ucrainean.

Cyril Ramaphosa - Africa de Sud, singura ţară de pe continentul negru care face parte din G20, va fi reprezentată de şeful statului.

Carlos Franca - Brazilia, ca şi Rusia, îl trimite pe ministrul de externe s-o reprezinte. Jair Bolsonaro este acum preşedintele în funcţie, dar a decis să nu vină în Indonezia, mai ales că a pierdut recent alegerile.

Marcelo Ebrard - Mexic a ales să aibă delegaţia condusă de ministrul de externe.

Alberto Fernandez - Singurul şef de stat din America Latină. Preşedintele argentinian se va afla în Bali.

Antonio Guterres - Secretarul general al ONU va fi prezent în calitate de „observator”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici