Swoboda cere CE, într-o scrisoare către Barroso, o analiză a evenimentelor recente din România

Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE, Hannes Swoboda, cere Comsiei Europene, într-o scrisoare adresată preşedintelui CE, Jose Barroso, să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluţii pentru "instrumentele de control şi echilibru".

290 afișări
Imaginea articolului Swoboda cere CE, într-o scrisoare către Barroso, o analiză a evenimentelor recente din România

Hannes Swoboda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dragă preşedinte, draga Jose Manuel, scriu în legătură cu situaţia politică în desfăşurare în România şi cu îngrijorările exprimate, săptămâna trecută, în numele Comisiei Europene, de dumneavoastră şi de vicepreşedintele Viviane Reding. În lumina complexităţii sistemului constituţional din România şi a slăbiciunilor evidenţiate de actuala criză instituţională, doresc să cer Comisiei să iniţieze rapid o evaluare a evenimentelor din România, cu toată atenţia necesară, dar şi cu promptitudinea necesară pentru rezolvarea disputelor interne interinstituţionale. Cred că analiza Comisiei ar trebui să ia în considerare rolul jucat de toţi actorii instituţionali în evenimente anterioare care au condus la actuala criză şi să sprijine în elaborarea unor posibile soluţii legate de sustenabilitatea instrumentelor de control şi echilibru", scrie Swoboda.

El precizează că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către Guvernele în funcţiune.

"M-am abţinut până acum de la a emite judecăţi, din respect faţă de Comisie şi faţă de rolul ei important de garant al Tratatelor UE. Spre deosebire de alţi actori politici şi grupuri politice, eu şi grupul pe care îl reprezint am susţinut întotdeauna cu fermitate respectarea drepturilor fundamentale şi a statului de drept şi nu vom tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către Guvernele în funcţiune. Avem deplină încredere în obiectivitatea analizei, evalurărilor şi recomandărilor dumneavoastră şi suntem siguri că veţi rezolva repede acest caz", scrie Swoboda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici