T. Paleologu la emisiunea InSecuritate, de pe Aleph News, despre speţa Roşia Montana: „Cineva din minister, persoană însemnată, a făcut nişte presiuni absolut abominabile”

Invitat în cadrul emisiunii InSecuritate, de pe Aleph News, Theodor Paleologu vorbeşte despre culisele dosarului Rosia Montana din perioada în care a fost Ministru al Culturii.

1964 afișări
Imaginea articolului T. Paleologu la emisiunea InSecuritate, de pe Aleph News, despre speţa Roşia Montana: „Cineva din minister, persoană însemnată, a făcut nişte presiuni absolut abominabile”

T. Paleologu la emisiunea InSecuritate, de pe Aleph News, despre speţa Roşia Montana: „Cineva din minister, persoană însemnată, a făcut nişte presiuni absolut abominabile”

„Era în curs un proces care s-a terminat cu anularea avizului de descărcare de sarcină arheologică dat de ministerul Culturii cu mult timp înainte. Adevărul este că acel aviz de descărcare de sarcină arheologică era o ruşine. A fost dat în două minute. Două minute a durat discuţia în Comisia de Arheologie.
 
Cineva din minister, nu spun cine, persoană însemnată a făcut nişte presiuni absolut abominabile şi s-a dat acesl aviz care evident că a fost casat de justiţie. Asta s-a întâmplat în 2009. După care situaţia s-a înfierbântat foarte mult în anii următori în timpul guvernării lui Victor Ponta, cu manifestaţii în stradă. Crin Antonescu, dacă ţineţi minte, a întors macazul la un moment dat şi s-a orientat. A contat această schimbare de orientare”, a spus Paleologu.
 
Paleologu mai vorbeşte şi despre şansele pe care le are statul român în procesul cu compania minieră Gabriel Resources, după ce Roşia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO.
 
„Are loc acea procedură în Statele Unite de arbitraj. Şi atuncea cum merge reprezentantul Guvernului României acolo şi spune: ştiţi, avem o problemă cu corupţia din spate, că cei care au dat avizele, fie erau incompetenţi, fie erau corupţi. Una din două, hai să zicem că erau incompetenţi, e mai drăguţ să spunem aşa. E greu să spună asta reprezentanţii României: ştiţi, noi venim dintr-o ţară bananieră şi toate avizele care s-au dat în urmă au fost foarte problematice.
 
Uite, de altminteri, avizul dat de Ministerul Culturii în două minute a fost anulat de o instanţă. Trebuie să şi recunoaştem nişte lucruri despre cum merg treburile pe la noi. Despre cum se manipulează o Comisie de specialişti care şi ei, săracii, au nevoie de finanţări şi au fost destul de docili. A fost o singură voce critică la acea şedinţă din 2002 sau 2003.” 
 
Paleologu a fost ministru al Culturii în 2009, în guvernul condus de Emil Boc. 
 
Emisiunea InSecuritate, moderată de Bogdan Nicolae, poate fi urmarită sâmbâtă, 31 iulie, de la ora 21, pe Alpeh News.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici