Tabără: Băsescu are 99% şanse să revină la Cotroceni. Ieşirile unor judecători ai Curţii Constituţionale sunt anormale

Deputatul PDL Valeriu Tabără susţine că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, are 99% şanse să revină la Cotroceni, el precizând că Parlamentul nu are bază legală pentru a invalida decizii ale CC şi că ieşirile publice ale unor judecători CC din ultima vreme sunt "anormale".

923 afișări
Imaginea articolului Tabără: Băsescu are 99% şanse să revină la Cotroceni. Ieşirile unor judecători ai Curţii Constituţionale sunt anormale

Valeriu Tabără (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Valeriu Tabără declară, citat de RFI, că mini-recensământul anunţat de autorităţi "nu ar trebui să se realizeze, pentru că nu are nici măcar o bază legală".

"Acest mini-recensământ de care se vorbeşte nu este decât un tertip, acela de a amâna un verdict în problema referendumului şi sigur, de a bloca revenirea preşedintelui legitim la Cotroceni", afirmă Tabără.

În opinia lui Tabără, "în mod normal, revenirea domnului preşedinte, în conformitate cu legea şi cu Constituţia, la Cotroceni ar trebui să fie în proporţie de 99%, fără jocuri şi fără alte obstrucţionări care sunt pe punctul de a se face".

Întrebat ce hotărâre ar putea lua Parlamentul, care va decide calea de urmat după decizia CC, Valeriu Tabără a răspuns: "Sperăm să nu se ajungă acolo, încât Parlamentul să-şi încalce atribuţiile. Parlamentul nu poate trece peste deciziile Curţii Constituţionale, oricare ar fi ele, chiar dacă există acea hotărâre a Parlamentului. Deci la această dată, hotărârile Curţii Constituţionale rămân definitive, nu le poate influenţa Parlamentul. Şi nici nu ar fi normal, pentru că noi nu avem bază constituţională ca Parlament să putem invalida o decizie a Curţii Constituţionale".

Valeriu Tabără s-a referit şi la declaraţiile unor judecători ai CC, care au avut ieşiri publice în ultima vreme. "Sunt nişte ieşiri anormale! În primul rând, Curtea Constituţională e adevărat că prin comportamentul din ultimele zile al unora din membrii ei a dat înapoi şi poate ridica anumite semne de întrebare asupra unor decizii. Dar la baza deciziei stau totuşi legi şi legea de desfăşurare a referendumului este cea care stabileşte pragul electoral, pragul de prezenţă. Peste o astfel de prevedere nu se poate trece. O decizie a CC contrară sau o indecizie va arunca România în haos!", afirmă deputatul PDL, citat de RFI.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că USL încearcă să "falsifice" rezultatul referendumului din 29 iulie, folosindu-se de semnătura primarilor, despre care a susţinut că sunt oameni nevinovaţi, care ar putea fi răspunzători penal dacă dau curs circularelor trimise în teritoriu.

Băsescu a prezentat un memorandum adoptat de Guvern în 7 august referitor la măsurile care vor fi întreprinse pentru actualizarea listelor electorale permanente pentru data de 29 iulie.

Judecătorul Curţii Constituţionale Acsinte Gaspar a declarat, joi, pentru "Gândul", că nu a fost consultat privind erata publicată în Monitorul Oficial în 7 august şi că a cerut convocarea plenului Curţii "pentru a clarifia unele lucruri".

Acsinte Gaspar a declarat, pentru "Gândul", că şi el i-a solicitat preşedintelui Curţii o şedinţă extraordinară în care să se lămurescă unele aspecte precum erata publicată la începutul săptămânii. Judecătorul CC a menţionat că nu a fost stabilită data exactă la care plenul Curţii se va reuni, dar că o şedinţă ar putea avea loc săptămâna viitoare, luni sau marţi.

Marţi, judecătorul CC Ion Predescu declara, pentru "Gândul", că erata ar fi trebuit aprobată în prezenţa tuturor celor 9 judecători, pentru că altfel nu este legală.

Judecătorul Ion Predescu a spus că decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luată în plenul CC, cu toţi cei 9 judecători de faţă şi că, dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.

"Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii, pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu", a precizat judecătorul Ion Predescu.

Miercuri, judecătorul constituţional Tudorel Toader a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului.

Despre erata solicitată luni, 6 august, de către conducerea Curţii Constituţionale în sensul îndreptării deciziei publicate în Monitorul Oficial, judecătorul constituţional a spus că a aflat din presă, la fel ca şi despre sesizarea Comisiei de la Veneţia. "Am aflat ca orice cititor", a arătat judecătorul. Judecătorul Tudorel Toader a susţinut că l-a sunat pe judecătorul Ştefan Minea, care asigură permanenţa la conducerea Curţii, întrebându-l despre erată. Tudorel Toader a precizat că nu a fost "întrebat, consultat despre eroarea materială" sau despre sesizarea Comisiei de la Veneţia.

"Am convingerea că lucrurile se vor clarifica. Am avut în această seară o convorbire cu domnul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, căruia i-am solicitat convocarea Plenului Curţii, pentru lămurirea situaţiilor, fiind mai mulţi judecători care susţin acest demers", a afirmat Tudorel Toader.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici