EXCLUSIV. Tânără din România care lucrează în Kabul: ”Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale”.

O tânără din România care lucrează de 7 ani în Afganistan, la o organizaţie umanitară, nu vrea să părăsească ţara, spunând că, deocamdată, se simte în siguranţă acolo unde este şi consideră că zona aeroportului din Kabul este mult mai periculoasă.

22296 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Tânără din România care lucrează în Kabul: ”Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale”.

Tânără din România care lucrează în Kabul: ”Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale”.

În momentul realizării interviului pe una dintre reţelele de socializare, tânăra a spus că doreşte să-şi păstreze anonimatul pentru siguranţa sa şi că nu are fotografii de dată recentă din Kabul, pentru că nu doreşte să rişte.
 
După ce a răspuns întrebărilor Mediafax, tânăra a spus că tocmai a comandat pizza şi aşteaptă o vizită din partea a trei colegi, cu toţii non-afgani, care căutau soluţii să ajungă la ea în siguranţă.

”Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum. Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă. Îngrijorarea cea mai mare este de natură economică. Agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori”, ne-a spuns, în exclusivitate, tânăra româncă.

Dincolo de ce se întâmplă la aeroport, care este atmosfera în Kabul? Sunt restricţii de circulaţie? Există puncte de control instituite în capitala afgană?

Sunt puţini talibani prin oraş în zona mea, ceva mai mulţi în jurul Zonei Verzi şi spre periferii. Variază punctele de control - uneori vezi pe cineva acolo, uneori nu. În afară de aeroport, restricţiile de circulaţie sunt ca şi înainte - restrictive în jurul zonei diplomatice şi a ministerelor, mai deloc în rest. Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum.

Care este starea de spirit a populaţiei?

Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă. Îngrijorarea cea mai mare este de natură economică - băncile nu lucrează încă, sunt rapoarte dispariţii de bani cash, sunt semnale îngrijorătoare că fondurile străine, dar şi transferurile de bani deja alocaţi sunt sistate.

Te când au preluat talibanii puterea, te-a oprit cineva pe stradă ca să te legitimeze?

N-am fost legitimată pe stradă, dar asta nu e ieşit din comun. Forţele fostului guvern afgan cereau frecvent paşaportul la check-point-uri, deci nu văd de ce ar fi diferit.

Femeile sunt agresate în vreun fel? Sunt obligate să aibă o anumită ţinută?

Sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune. Chiar dimpotrivă: agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori. Am văzut şi femei în chadri ("burka"), şi cu faţa descoperită. Din nou, mai puţin decât acum o săptămână. Desigur, nici înainte nu mergeai cu fustiţă pe stradă, dar acum a crescut preţul pentru burka, abaya, eşarfe negre, etc.

Femeile sunt fost obligate să abandoneze locurile de muncă?

În ceea ce priveşte munca femeilor este nesiguranţă şi lipsă de claritate. Unele femei au fost chemate la muncă, altora le-a fost interzis să vină până cînd nu e o directivă clară de la leadership.

Magazinele sunt deschise?

Marea majoriate a magazinelor sunt deschise, inclusiv malluri-le.

Sunt probleme cu aprovizionarea cu alimente şi cu apă?

Nu sunt probleme de aprovizionare, deocamdată. Singura chestie care a dispărut şi care pe mine mă afectează teribil este Cola light.

Care sunt mesajele transmise de presa afgană?

Presa afgană preia mult din presa internaţională. În general, panică şi scene de groază.

Aveţi acces permanent la internet?

Internetul e ok.

Ce sentimente te încearcă?

Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale. Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit. Văd speranţă în conducerile unor organizaţii care doresc să continue, însă sunt furioasă pentru impedimentele birocratice pe care le întâmpină din partea comunităţii internaţionale, în principal - nu bani, aeroport blocat, nu flexibilitate pentru transferul de bani în afara sistemului bancar, care nu merge.

Vrei să părăseşti Afganistanul? Dacă da, ai posibilitatea să o faci?

Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă simt în siguranţă unde sunt. Aeroportul e oricum o capcană acum de unde nu ştiu dacă aş ieşi în viaţă şi cred, fără sa fiu eu însămi prea importantă, că prezenţa în continuare a internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru susţinerea moralului colegilor noştri afgani.

Te-a căutat cineva de la Ambasada României?

 Am fost în contact cu Ambasada României din Islamabad şi cu cea din Afganistan, dar şi cu instituţii româneşti de acasă. N-a uitat nimeni de mine.

Cunoşti români care au părăsit Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea? Dar care au rămas?

Mai sunt câţiva români pe-aici. Nu-i cunosc pe cei care au plecat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici