Tăriceanu: Alegerile interne pentru prezidenţiabil trebuie organizate cel devreme în martie 2014

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a apreciat, vineri, că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

182 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Alegerile interne pentru prezidenţiabil trebuie organizate cel devreme în martie 2014

Tăriceanu: Alegerile interne pentru prezidenţiabil trebuie organizate cel devreme în martie 2014 (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)

Tăriceanu propune ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie să se facă printr-un scrutin intern. "Aceste alegeri interne (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL", a afirmat Tăriceanu.

El a menţionat că principalul argument pentru implementarea acestui sistem ţine de garanţia pe care o oferă un astfel de demers pentru găsirea candidatului potrivit în cursa alegerilor prezidenţiale.

"Alegerile interne organizate pentru desemnarea candidatului vor fi cea mai bună garanţie că vom selecta un candidat capabil să-l înlocuiască pe Traian Băsescu cu succes şi să evite stilul de politici conflictuale pe care din păcate l-a promovat. Românii tânjesc după stabilitate politică pentru că România a fost afectată în ultima perioadă de crize politice succesive, aşadar tânjesc după stabilitate politică, după o democraţie autentică, după necesitatea unor eforturi unite din partea clasei politice în aşa fel încât redresarea economică să se producă odată", a susţinut Tăriceanu.

El a menţionat că acest sistem de alegeri interne va întări PNL, pentru că membrii de partid vor fi motivaţi să fie parte la luarea deciziilor.

"Cred că putem în acest fel să deschidem partidul, să aducem oameni noi care îşi doresc să aibă un cuvânt de spus în politică, cu alte cuvinte să fie şi ei parte la procesul de luare a deciziilor", a mai susţinut Tăriceanu.

Fostul premier a precizat că nu vede de ce PNL nu ar putea să urmeze modelul PSD care a strâns peste 500 de mii de membri, în condiţiile în care în prezent partidul înregistrează circa 110 mii de membri.

"Cred că modernizarea PNL şi democratizarea lui sunt cruciale pentru viitorul PNL, trebuie să mergem înainte cu aceste elemente şi să nu ezităm să deschidem partidul. Altfel, riscăm să ne întoarcem în istorie şi, după cum bine ştiţi, o perioadă în care dezbaterile liberale erau interzise cel puţin pe mine mă înfioară", a argumentat liberalul, criticând ideea suspendării Curţii de Onoare şi Arbitraj.

"Fac un apel la toţi membrii PNL ca la viitorul Congres să promoveze idei democratice şi nu autocratice", a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici