Tăriceanu confirmă: Discuţii cu PSD şi Pro România pentru alegerile locale şi parlamentare

  • Tăriceanu a anunţat că ALDE poartă discuţii cu PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii pentru alegerile din toamnă.
  • Două dintre aceste formaţiuni, ALDE şi PSD, înregistrează o scădere sau o stagnare în sondaje, ca în cazul social-democraţilor.
  • Pro România, partidul lui Victor Ponta, este singura formaţiune care are un salt spectaculos de la 6,6%, cât a obţinut la europarlamentare, la 9,4% în cel mai recent sondaj.
919 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu confirmă: Discuţii cu PSD şi Pro România pentru alegerile locale şi parlamentare

Imagine de Arhivă. Tăriceanu şi Ponta, discuţii despre alianţă în 2019

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, vineri, la România TV că ALDE, PSD şi Pro România poartă în acest moment discuţii pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare.

„Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

O altă temă a discuţiilor dintre cele trei formaţiuni politice vizează depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, a mai spus Tăriceanu. „Mai discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a mai declarat Tăriceanu, la România TV.

Preşedintele ALDE a susţinut că dacă va trece moţiunea de cenzură, următorul guvern, indiferent de formula sa, monocolor, coaliţie sau de uniune naţională, ar avea o viaţă „foarte scurtă” şi menirea de a organiza alegerile viitoare.

„Cu un guvern monocolor, cu un guvern de coaliţie de centru, de stânga, de dreapta, etc, inclusiv un guvern de uniune naţională. Dar timpul este foarte scurt şi cred că nu ne putem permite să ducem alegerile parlamentare, să ţinem o campanie electorală de şase luni în condiţiile crizei economice care afectează România şi toate economiile mondiale după criza coronavirusului. (...) Formula unui guvern de uniune naţională nu este o formulă greşită. Totul depinde însă de conjunctură.

Având în vedere că alegerile viitoare parlamentare sunt foarte apropiate, cred că alcătuirea unui guvern de uniune naţională va fi o operaţiune mai complicată. La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găsi alte formule”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în urmă cu o săptămână că el personal susţine încheierea unei alianţe cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, însă o decizie în acest sens trebuie luată de către partid.

Întrebat într-un interviu la Antena 3 dacă ar fi de acord cu o alianţă cu ALDE şi Pro România, Ciolacu a răspuns afirmativ.

Un sondaj INSCOP, realizat recent, arată că PSD stagnează la 25% în pofida unei opoziţii dure, iar ALDE nu trece de pragul electoral de 5%.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici