Tăriceanu, de Ziua Independenţei SUA: Între ţările noastre sunt 139 de ani de relaţii diplomatice

Călin Popescu Tăriceanu a transmis, cu ocazia celebrării Zilei Independenţei SUA, că între România şi Statele Unite sunt 139 de ani de relaţii diplomatice, iar de peste două decenii avem un partneriat strategic. Preşedintele Senatului nu va participa la recepţia de la ambasada SUA la Bucureşti.

78 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, de Ziua Independenţei SUA: Între ţările noastre sunt 139 de ani de relaţii diplomatice

Tăriceanu, de Ziua Independenţei SUA: Între ţările noastre sunt 139 de ani de relaţii diplomatice

„La fiecare 4 iulie mă gândesc la care sunt cele mai vechi legături ale noastre cu Lumea Nouă, aşa cum mai sunt intitulate Statele Unite ale Americii. Ştiam că un român plecat din regiunea Braşovului a ajuns general în armata americană. George Pomuţ a negociat pe la finele anilor `60 ale secolului XIX cumpărarea statului Alaska de la ruşi. Ştiam că sute de mii de români au plecat spre America în ultimele decenii ale aceluiaşi secol şi s-au stabilit acolo”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, joi, pe Facebook.

Liderul ALDE a adăugat că cea mai veche legătură a României cu SUA a fost asigurată de un englez, „legendarul căpitan aventurier John Smith”.

„Dar cred că cea mai veche legătură, fie şi indirectă, dar nu mai puţin interesantă, de care am auzit eu, unul, a fost asigurată de un englez: legendarul căpitan aventurier John Smith. Unul şi acelaşi cu eroul din povestea cunoscută de toţi americanii a Zilei Recunoştinţei. Puţini ştiu că Smith a luptat împotriva turcilor în armata lui Mihai Viteazul, mai înainte de a ajunge pe tărâm american la bordul unei corăbii şi a pune bazele primei aşezări engleze pe noul continent. Capturat de indieni, el a relatat că a scăpat cu viaţă graţie fiicei şefului, Pocahontas. Şi aşa s-a născut poate cea mai frumoasă poveste a poporului american şi care a dus la celebrarea, de atunci, a Zilei Recunoştinţei”, a completat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus să relaţiile bilaterale trebuie să se consolideze şi mai mult pe viitor.

„Ştim cu precizie, însă, că între ţările noastre sunt 139 de ani de relaţii diplomatice, că SUA a avut un cuvânt greu de spus în naşterea României Mari acum un secol, că avem un parteneriat strategic de peste două decenii (cel mai important dintre toate după părerea mea) şi că relaţia excelentă dintre ţările noastre trebuie să se consolideze şi mai mult în viitor. Le urăm prietenilor americani, de Ziua Independenţei, un sincer şi călduros „La mulţi ani!” şi sper să ne fiţi mereu aproape!”, a conchis liderul ALDE.

Preşedintele Senatului nu va participa la recepţia de joi, ora 18.00, oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării Zilei Independenţei. În schimb şeful statului Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu au anunţat că vor fi prezenţi la eveniment.

Taguri:
tăriceanu,
sua,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici