Tăriceanu, despre decizia Inspecţiei Judiciare: Opiniile politice nu pot fi cenzurate de nimeni

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, după ce Inspecţia Judiciară a stabilit că a adus atingere independenţei justiţiei prin afirmaţiile referitoare la avizarea începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, că "opiniile politice nu pot să fie cenzurate de nimeni".

149 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre decizia Inspecţiei Judiciare: Opiniile politice nu pot fi cenzurate de nimeni

Tăriceanu, despre decizia Inspecţiei Judiciare: Opiniile politice nu pot fi cenzurate de nimeni (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Iordache)

"Cred că într-o democraţie cum este şi România, într-o demnocraţie parlamentară, opiniile politice ale cetăţenilor şi, bineînţeles că aici includ şi opiniile poltice ale parlamentarilor, iar în ce mă priveşte pe mine, în dubla calitate de senator şi de preşedinte al Senatului, nu pot să fie cenzurate de nimeni. Subliniez, am libertatea să-mi exprim punctul de vedere politic asupra funcţionării statului şi a instituţiilor din componenţa sa", a spus Tăriceanu.

El a arătat că este vorba de libertatea de expresie, a opţiunilor politice şi declaraţiile sale nu constituie vreun amestec sau ingerinţă de orice fel.

"Este o declaraţie politică, Nu este vorba de imunitate, e vorba de libertatea de expresie şi libertatea opţiunilor politice şi aprecierilor politice, pe care în calitate de parlamentar am dreptul şi obligaţia să le fac. Aşa încât aceste declaraţii nu constituie în niciun fel vreun amestec sau vreo ingerinţă de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toţii, le poate face presa, le pot face cetăţenii simpli şi le fac şi eu ori de câte ori consider necesar", a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus atingere independenţei sistemului de justiţie, prin declaraţiile făcute cu privire la faptul că avizarea începerii urmăririi penale a liberalului Varujan Vosganian ar fi transformat România într-o "republică a procurorilor", a stabilit IJ.

Inspecţia Judiciară (IJ) a finalizat raportul în care a analizat afirmaţiile făcute de Tăriceanu, după ce senatorii au decis să nu ridice imunitatea lui Varujan Vosganian.

"În urma analizei s-a stabilit că prin declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la senatorul Varujan Vosganian, a fost adusă atingere sistemului", au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul IJ.

Raportul inspectorilor judiciari urmează să fie analizat joi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM a sesizat, în 19 februarie, Inspecţia Judiciară, după ce Călin Popescu Tăriceanu afirmase, anterior cu cinci zile, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, "ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern".

"De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor", susţinea Tăriceanu, după ce parlamentarii au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici