Tăriceanu: Mă aştept să se încerce o muşamalizare a raportului Inspecţiei Judiciare privind DNA

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, vineri, că se aşteaptă la o muşamalizare a raportului Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA, Tăriceanu invocând ca temei al temerilor sale ”comportamentul din trecut al CSM”.

449 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Mă aştept să se încerce o muşamalizare a raportului Inspecţiei Judiciare privind DNA

Tăriceanu: Mă aştept să se încerce o muşamalizare a raportului Inspecţiei Judiciare privind DNA

Călin Popescu-Tăriceanu a comentat, pe Facebook, informaţiile care au apărut în legătură cu raportul Inspecţiei Judiciare. ”Cred că e un lucru de foarte mare interes pentru opinia publică şi pentru noi, la nivelul Parlamentului. Chiar dacă acest raport a fost trimis secţiei de procurori a CSM, el va fi trimis şi ministrului Justiţiei şi cred că în acel moment el va trebui făcut public. Acum, din informaţiile care deja sunt publice, rezultă grave abateri şi abuzuri la nivelul DNA-ului şi mă aştept ca legea să funcţioneze pentru toată lumea, inclusiv pentru instituţia denumită DNA”, a scris preşedintele Senatului.

Tăriceanu susţine că există posibilitatea să se încerce muşamalizarea raportului în CSM, adăugând că de modul în care va fi tratat subiectul depinde credibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

”Nu vă ascund că am o anumită îngrijorare, cunoscând comportamentul din trecut al CSM, mă aştept să se încerce o muşamalizare a acestui raport care pare să fie unul cu un conţinut extrem de serios şi extrem de grav, care ridică semne de întrebare asupra corectitudinii şi funcţionării, asupra respectării legalităţii chiar de către o instituţie care ar trebui să respecte şi să aplice legea. Aşadar, în zilele următoare probabil vom afla mai multe şi cred că CSM are o provocare imensă pentru de acest lucru va depinde credibilitatea acestei instituţii şi credibilitatea justiţiei şi a actului de justiţie în general în România în faţa cetăţenilor, încredere care în ultima perioadă - datorită dezvăluirilor care s-au făcut - este extrem de zdruncinată”, a conchis Tăriceanu.

În ultimele zile au apărut în spaţiul public informaţii, pe surse, privind date din raportul inspectorilor judiciari.

Conform documentelor, au fost mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menţinerea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

Potrivit sursei citate, Inspecţia Judiciară a depistat o cauză mai veche de 11 ani, una de 7 ani, două dosare mai vechi de şase ani, trei mai vechi de cinci ani şi opt mai vechi de patru ani. În ceea ce o priveşte pe şefa DNA, inspectorii susţin că, printre altele, evită recunoaşterea propriei responsabilităţi în situaţii de eşec.

DNA arată într-un comunicat de presă, transmis vineri, că Inspecţia Judiciară a lansat în spaţiul public informaţii din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să formuleze obiecţiuni.

„Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Inspecţiei Judiciare gestionează datele conţinute într-un document provizoriu, în condiţiile în care acest document nu este unul finalizat şi nici nu a fost asumat de vreo instituţie”, conform comunicatului de presă.

O primă versiune a Raportului a fost transmisă la data de 26 septembrie, de către Inspecţia Judiciară, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea formulării de obiecţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici