Tăriceanu: Mai-marii UE dau un semnal foarte prost cetăţenilor prin aceste tocmeli pe funcţii, „mai ceva ca la piaţă”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că „mai-marii” Uniune Europene transmit un semnal foarte prost cetăţenilor prin tocmeala pe funcţii la Bruxelles, „mai ceva ca la piaţă”. Preşedintele ALDE a precizat că oamenii văd doar „o imensă bătaie pe ciolan”.

636 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Mai-marii UE dau un semnal foarte prost cetăţenilor prin aceste tocmeli pe funcţii, „mai ceva ca la piaţă”

Tăriceanu: Mai-marii UE dau un semnal foarte prost cetăţenilor prin aceste tocmeli pe funcţii, „mai ceva ca la piaţă”

„Sunt de părere că mai-marii Uniunii Europene dau un semnal foarte prost către cetăţenii statelor membre prin aceste tocmeli de funcţii, mai ceva ca la piaţă, care au loc la Bruxelles. Şi nici măcar cu succes. Oamenii văd o imensă bătaie pe ciolan, o mobilizare şi un consum de energie cum nu au văzut, spre exemplu, la dezbateri despre ceea ce e cu adevărat de făcut pentru rezolvarea marilor probleme comunitare”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, marţi, pe Facebook.

Acesta a adăugat că a privit cu stupefacţie repriza de târguieli, „cu iz de şantaj”.

„Peste toate, însă, am privit cu stupefacţie repriza de aranjamente cu iz de şantaj dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, şi Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi aspirant la fotoliul de şef al Comisiei. Totul transmis live, duminică noaptea, pe Facebook de către Borisov. Elegant, ce să zic... Am văzut, astfel, cum se târguiesc principiile: te susţinem la şefia Comisiei Europene dacă ne bagi în Schengen, ne ridici MCV-ul, ne faci hub regional de gaze şamd zice bulgarul. Iar olandezul râde fericit şi aprobă, uşor îngrijorat, totuşi, că se înregistrează”, a completat liderul ALDE.

El a acuzat că preşedintele Klaus Iohannis nu a spus nimic despre MCV, Schengen sau Moldova.

„Faptul că asemenea lucruri au ajuns să se dispute ca la talcioc e grav, în opinia mea. Şi totuşi, dincolo de principii, măcar e de apreciat că premierul bulgar se zbate să scoată cât mai mult pentru ţara lui. Al nostru preşedinte e mult mai dur şi mai intransigent: nimic despre Schengen, MCV ori Moldova, dar a reuşit, bătând cu pumnul în masă şi negociind agresiv, să obţină pentru sine dreptul de a fi de acord imediat cu orice decizie iau cei mari la Bruxelles”, a conchis Tăriceanu.

ALDE nu a atins pragul pentru a avea eurodeputaţi în noua legislatură a PE, în urma votului din 26 mai la alegerile europarlamentare.

Reacţia preşedintelui ALDE vine în contextul în care liderii europeni trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

De asemenea, Parlamentul European îşi va alege un nou preşedinte pe 3 iulie, chiar dacă liderii UE vor întârzia să aleagă un nou şef pentru Comisia Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Legislativului Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Taguri:
tăriceanu,
ue,
funcţii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici