Tăriceanu: Mi-aş dori de la liderii altor state o abţinere de la tentaţia dictaturii politice

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că în contextul în care pe timpul Preşedinţiei la Consiliul UE, România a închis 90 de dosare, liderii altor state ar trebui să se abţină de la „tentaţia dictaturii politice sau a aroganţei birocratice”.

128 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Mi-aş dori de la liderii altor state o abţinere de la tentaţia dictaturii politice

Tăriceanu: Mi-aş dori de la liderii altor state o abţinere de la tentaţia dictaturii politice

„Înţeleg de la membrii Guvernului că am închis numai puţin de 90 de dosare, un număr record, şi nu dintre cele mai uşoare. Mi-aş dori, evident, să vedem şi de la liderii altor state o recunoaştere publică şi o abţinere de la tentaţia dictaturii politice sau a aroganţei birocratice. Nu mai este un secret pentru nimeni că nu doar ALDE europeană ci şi Uniunea Europeană însăşi se confruntă cu provocări majore”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul conferinţei „Viitorul Europei”.

Acesta a adăugat că este nemulţumit de viziunea Europei "cu două viteze" şi de felul cum "periferia" Uniunii trebuie să urmeze ceea ce decide "centrul".

"Senzaţia mea este că unele ţări vest-europene au fost deranjate din confortul lor de apariţia noilor membri. Există diferenţe culturale, istorice între noi, dar acestea trebuie să încercăm să le depăşim, nu să le accentuăm. În ultima perioadă sesizez anumite atitudini care denotă o aroganţă şi o suficienţă care dău impresia că Europa trebuie să meargă pe acest proiect pe care eu îl consider nepotrivit, cu două viteze. Un grup de state care iau deciziile, dau direcţia şi unul care să urmeze deciziile. Uniunea nu va putea să funcţioneze în felul acesta, un centru hegemonic care-şi revarsă asupra periferiei bunăvoinţa. Pentru această bunăvoinţă periferia trebuie să facă ce doreşte centrul", a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai afirmat că îşi doreşte ca liberalii europeni să aibă aceeaşi influenţă precum au avut în 2002.

"Europa are la dispoziţie aceste instrumnete de a asigura coeziunea care nu au fost create ca instrumente de pedepsire a celor care sunt mai puţin pe placul Comisiei Europene, cum se încearcă în ultima perioadă. Cred că politica de coeziune care este şi cea mai de succes trebuie să continue pentru a realiza până la urmă solidaritatea şi ca tendinţele suveraniste prea accentuate să fie atenuate. UE, în ultimii ani a fost condusă de PPE, care este conservator. Liberalii trebuie să joace un rol important la fel de important pe viitor precum l-au jucat în momentul cheie al anului 2002", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Vorbind despre criza refugiaţilor, acesta a precizat că este bucuros că în România nu există partide politice anti-europene.

„Efectele crizei refugiaţilor din 2015 se resimt încă în valurile de mişcări populiste, xenofobe şi anti-imigraţionste. Răspunsul fiecărei naţiuni în parte la aceste mişcări va contribui la conturarea destinului nostru european comun. Sunt bucuros că în România nu există partide politice antieuropene şi sunt nerăbdător să văd rezultatele alegerilor de săptămâna viitoare, fără a avea temerea că acestea pot alimenta în ţara noastră tendinţe xenofobe sau extremiste”, a conchis Tăriceanu.

Liderul ALDE a participat luni la conferinţa „Viitorul Europei”, unde invitat de onoare a fost ex preşedintele ALDE pentru Europa Sir Grahan Watson. La eveniment au mai fost prezezinţi candidaţii formaţiunii la europarlamentare, Norica Nicolai, Renate Weber şi Daniel Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici