Tăriceanu: Nu putem vota moţiunea care să împiedice aplicarea alegerii primarilor în două tururi / Dacă pică Guvernul, nu mai intră în vigoare proiectul de lege

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că ALDE nu poate vota pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban anunţată de PSD deoarece partidul pe care îl conduce nu poate susţine un demers care să împiedice revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

5198 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Nu putem vota moţiunea care să împiedice aplicarea alegerii primarilor în două tururi / Dacă pică Guvernul, nu mai intră în vigoare proiectul de lege

„Nu putem vota moţiunea care să împiedice aplicarea alegerii primarilor în două tururi”

„Nu, noi am spus că alegerea primarilor în două tururi, am cerut-o. Deci nu pot să votez, partidul meu şi cu mine, nu putem să votăm o moţiune care să împiedice trecerea la alegerea primarilor în două tururi. De aceea nu ne asociem acestei moţiuni de cenzură. Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moţiunea de cenzură are foarte multe şanse să treacă şi alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat, joi la TVR 1, cum comentează faptul că Marcel Ciolacu a spus că ALDE reprezintă „soluţia imorală” în contextul moţiunii, partid căruia îi e frică de alegerile anticipate.

Chestionat de ce Executivul a ales varianta asumării responsabilităţii pe alegerea primarilor în două tururi şi nu cea a OUG, liderul ALDE a spus că, în a doua variantă Klaus Iohannis nu îl mai putea numi premier pe Ludovic Orban.

„Foarte simplu. Vor să provoace. PNL nu avea interesul să provoace alegerile anticipate prin demisia Guvernului Orban, pentru că atunci preşedintele era obligat să numească un alt premier, din rândul membrilor Guvernului. Deci dl premier Orban ar fi trecut pe margine. Ca să evite această situaţie au mers pe această formulă a asumării răspunderii, care are şi avantajul că provoacă PSD la depunerea unei moţiuni de cenzură”, a explicat Tăriceanu.

El a atras atenţia că „Parlamentul este o instituţie care nu e chiar aşa de uşor de manevrat”.

„Eu văd posibilitatea unor defecţiuni şi într-o parte şi într-alta. La PNL eu văd parlamentari care nu sunt încântaţi cu ideea alegerilor anticipate”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Marcel Ciolacu a lansat, joi seara, un atac la adresa liderilor PMP şi ALDE. Liderul interimar al PSD a apreciat că aceste formaţiuni, „mici şi nesemnificative”, reprezintă „vechile soluţii imorale”.

„Nu ne e teamă nici de anticipate, nici de alegerea primarilor în două tururi”, a adăugat Ciolacu, la TVR 1.

Executivul a luat decizia, în şedinţa de joi, de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunţat premierul Ludovic Orban. PSD va depune moţiune de cenzură din cauza acestei acţiuni a Guvernului, demersul fiind susţinut şi de UDMR.

Tăriceanu: Dacă pică Guvernul la moţiune, nu mai intră în vigoare alegerea primarilor în 2 tururi

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat joi că, în cazul în care PSD depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban şi aceasta e adoptată de către Parlament, atunci nu va mai putea intra în vigoare alegerea primarilor în două tururi.

„Mai degrabă cred că sunt sacrificate alegerile în două tururi, pentru că, dacă acest Guvern va pica la moţiunea de cenzură, evident asumarea răspunderii pentru alegerea în două tururi nu va intra în vigoare. Se va merge în continuare pe alegerea într-un singur tur, lucru care, după părerea mea, este mulţumitor şi pentru PSD, dar şi pentru PNL. Peste 70% din primarii PNL nu vă imaginaţi că vor să se ducă la tăiere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la TVR 1.

Liderul ALDE a adăugat că PNL încearcă forţarea alegerilor anticipate, deoarece partidul condus de Ludovic Orban e interesat de un câştig electoral.

„Miza mare este încercarea de organizare a alegerile anticipate şi nu numai încercarea, ci forţarea organizării alegerilor anticipate, lucru pe care eu îl estimez că nu prezintă decât un simplu interes politic de câştig electoral pentru PNL, dar în rest stabilitatea ţării este afectată. Nu suntem într-o criză politică ce ar justifica demararea unui proces de alegeri anticipate. Pentru economie e foarte prost. Nu în ultimul rând, toată administraţia din România, publică şi locală, va fi blocată timp de patru luni. Nimeni nu va mai lucra nimic. Serviciile pentru cetăţeni vor funcţiona prost, pentru toţi contribuabilii, fie că vorbim de persoane, fie de companii, pentru că toţi funcţionarii vor sta să se gândească cine vine la putere, ce se întâmplă în urma schimbării de putere, ce miniştri noi vin, ce directori şi aşa mai departe şi nimeni nu va mai lucra”, a completat Tăriceanu

El a mai spus că există posibilitatea ca demersul liberalilor să se întoarcă împotriva lor.

„Eu cred că actuala formulă de guvernare, primul-ministru, partidul pe care îl conduce vor avea o dificultate majoră în a explica în mod coerent de ce fac alegeri anticipate. S-ar putea ca toată această chestiune să se întoarcă împotriva PNL, care să deconteze politic această mişcare riscantă”, a conchid liderul ALDE.

Executivul a luat decizia, în şedinţa de joi, de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunţat premierul Ludovic Orban.

PSD va depune moţiune de cenzură din cauza acestei acţiuni a Guvernului, demersul fiind susţinut şi de UDMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici