Tăriceanu: Răspunsurile lui Coldea au fost total inadecvate, încearcă să eludeze adevărul / Preşedintele Senatului, despre protocoale: Acestea nu au nicio bază legală. Să fie scoase la lumină

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că intervenţiile şi răspunsurile date de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, în Comisia parlamentară de control al SRI, au fost complet inadecvate şi încearcă să "eludeze" adevărul despre protocoalele SRI cu alte instituţii.

633 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Răspunsurile lui Coldea au fost total inadecvate, încearcă să eludeze adevărul / Preşedintele Senatului, despre protocoale: Acestea nu au nicio bază legală. Să fie scoase la lumină

Călin Popescu Tăriceanu: Răspunsurile lui Coldea au fost total inadecvate, încearcă să eludeze adevărul despre protocoalele SRI cu alte instituţii

"Sincer să vă spun nu am urmărit săptămâna trecută. Fiind Săptămâna Mare mai aveam şi alte probleme pe agendă. N-am urmărit, n-am participat, nu sunt membru al Comisiei SRI. Însă din informaţiile pe care le-am făcut şi din declaraţia făcută de preşedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, rezultă că intervenţiile şi răspunsurile domnului Coldea au fost total inadecvate, prin modul de comportament, prin răspunsurile pe care le-au dat, prin care încearcă de fapt să eludeze adevărurile care trebuie spuse în faţa Comisiei, pentru că acesta este rolul acestei comisii, de a verifica legalitatea funcţionării Serviciilor în România", a afirmat Tăriceanu marţi, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

În ceea ce priveşte ameninţările făcute de Florian Coldea, şeful Senatului a spus că acesta vrea să inducă ideea că nu este posibilă desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi alte insituţii din sistemul judiciar, pe motiv că acest lucru ar afecta siguranţa naţională.

"Am văzut în presă după aceea acele ameninţări şi e o chestiune care sigur cei care avem experienţă politică ne face să zâmbim. Adică încearcă să inducă ideea că desecretizarea protocoalelor aduce atingere problemelor legate de securitatea naţională. Eu am să pun o simplă întrebare. În Statele Unite, care se confruntă cu un pericol infinit mai mare, concret, pe teritoriul ei şi în alte părţi, cum rezolvă problemele fără ca să aibă aceste protocoale? În aceste protocoale stă cheia rezolvării problemei. Eu cred că atât Codul penal, cât şi Codul de procedură penală sunt suficiente, fără să fie nevoie să aadăugăm la lege. Dacă este nevoie de adăugat la lege, acest lucru este atributul exclusiv al Parlamentului şi al nimănui altcuiva", a completat Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost audiat, joia trecută, pentru a doua oară, de către Comisia parlamentară de control al SRI. La finalul audierii, acesta a făcut câteva declaraţii, citind de pe foaie şi încheindu-şi discursul cu următoarele afirmaţii: "Cred că e momentul potrivit să reamintesc un celebru personaj biblic care în urma cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să îşi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la altfel de personaje", a spus Florian Coldea.

Tăriceanu, despre protocoale: Acestea nu au nicio bază legală. Să fie scoase la lumină

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, despre desecretizarea protocolului încheiat din SRI şi Parchetul General, că acesta depăşeşte cadrul legal şi nu s-a discutat niciodată în CSAT în perioada în care participa la aceste şedinţe.

“În aceste protocoale stă cheia rezolvării probleme? Trei membri ai comisiei pentru control au făcut o deplasare, au luat contact cu Comisia din Bundestag din Germania. Cei de acolo s-au crucit, au zis că dacă se întâmpla aşa ceva, lua Germania foc", a declarat Călin Popescu Tăriceanu..

Şeful Senatului a vorbit şi despre zvonurile conform cărora aceste protocoale s-au discutat şi în CSAT. “Nu s-au discutat (n.r. - CSAT) protocoalele. Aceste protocoale nu au nicio bază legală, au adăjugat la lege în mod neficresc şi de aceea se impune ca toate protocoalele semnate de SRI ci celelalte instituţii din justiţie să fie scoase la lumină”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Vineri, 30 martie, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini. În baza acestui act de colaborare, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul general şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul Florian Coldea.

Printre obiectivele cooperării se numără, printre altele, "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2".

Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici