Tăriceanu: Reforma în Justiţie trebuie să înceapă cu eliminarea controlului serviciilor, a oamenilor din vechiul sistem şi a factorului politic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat duminică propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind reforma în justiţie, subliniind că pasul esenţial este scoaterea ''o dată pentru totdeauna'' a acestui domeniu de sub controlul instituţiilor de forţă.

2049 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Reforma în Justiţie trebuie să înceapă cu eliminarea controlului serviciilor, a oamenilor din vechiul sistem şi a factorului politic

Tăriceanu: Reforma în Justiţie înseamnă eliminarea controlului serviciilor, a oamenilor din vechiul sistem şi a factorului politic (Imagine: Octav Ganea)

''Am văzut propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind pachetul de legi din Justiţie. Suntem de acord într-un singur punct: este nevoie de o reformă reală în Justiţie. După 20 de ani, justiţia din România este condusă, din păcate, securistic, controlată de oamenii din vechiul sistem sau şcoliţi de aceştia. Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul «drepturile cetăţenilor sunt un lux» . Eu cred că Justiţia din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituţii de forţă care fac jocurile din umbră, iar justiţia să fie pusă să lucreze în interesul cetăţeanului'', a scris preşedintele Senatului pe Facebook.

În opinia sa, o justiţie echitabilă este cea care nu lasă loc de interpretări şi abuzuri din partea statului.

''Şefii instituţiilor cheie din justiţie trebuie aleşi democratic. Trebuie să schimbăm o dată pentru totdeauna numirile făcute netransparent şi discreţionar, iar factorul politic trebuie înlăturat din numirile din justiţie. Justiţia nu poate fi făcută prin interpuşi ai persoanelor aflate la un anumit moment într-o funcţie de conducere în România, ci trebuie să existe numiri pe bază de competenţă şi experienţă'', subliniază copreşedintele ALDE.

El arată că justiţia trebuie să funcţioneze fără ofiţeri acoperiţi şi fără echipament de ascultare în tribunale şi birourile magistraţilor. ''Din acest punct de vedere, România se aseamănă mai mult cu un stat totalitar, şi nu o spun doar eu, au spus-o judecătorii din sistem. Justiţia nu trebuie să mai fie «câmpul tactic» al serviciilor, ci ea trebuie să fie independentă de orice influenţă venită din alte surse'', mai insistă Tăriceanu, adăugând că trebuie să înceteze promovările netransparente, iar procurorii ''să nu devină peste noapte judecători'', ceea ce scade şansele unui proces echitabil.

''Doamna Prună este datoare faţă de români cu o serie de răspunsuri la întrebările privind urmărirea şi ascultarea românilor. Poate în al 25-lea ceas va dovedi că în România drepturile cetăţenilor nu sunt un lux, iar doamna Prună va acţiona măcar o dată ca un ministru al Justiţiei dintr-un stat democratic, nu dintr-unul totalitar'', conchide preşedintele Senatului.

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a legilor justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici