Tăriceanu, replică pentru Iohannis: I-am trimis o scrisoare în care i-am explicat de ce ALDE nu merge la consultări

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Târgivoşte, că i-a trimis o scrisoare personală vineri dimineaţă preşedintelui Klaus Iohannis în care i-a explicat motivele pentru care ALDE nu merge la Cotroceni, la consultările pe tema situaţiei în justiţie.

772 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, replică pentru Iohannis: I-am trimis o scrisoare în care i-am explicat de ce ALDE nu merge la consultări

Tăriceanu, replică pentru Iohannis: I-am trimis o scrisoare în care i-am explicat de ce ALDE nu merge la consultări

„Am văzut astăzi (vineri - n.r.) şi aţi văzut cu toţii declaraţia preşedintelui Iohannnis făcută în legătură cu absenţa de la consultări. Am explicat în zilele precedente de ce nu mergem la consultări şi astăzi (vineri - n.r.) de dimineaţă i-am trimis încă o scrisoare preşedintelui, nu o scrisoarea deschisă, de data aceasta o scrisoare personală i-am trimis, în care i-am reiterat motivele noastre. Aceste motive sunt legate de respectarea principiilor în care credem fiecare. Partidul nostru, ca partid liberal, are ca valoare supremă apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În perioada comunistă, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti erau călcate în picioare şi călcarea în picioare era făcută de uneltele regimului. Dintre aceste unelte a făcut parte cu brio domnul Augustin Lazăr, care este procurorul general al României”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că ALDE a pus condiţia prealabilă pentru participarea la consultări şi anume aplicarea solicitării ca şeful statului să îl revoce pe Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

„Şi pentru că domnul Iohannis se declară anticomunist, i-am cerut preşedintelui să pună în aplicare această atitudine anticomunistă şi să îl revoce, să îl elibereze din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr ca o condiţie în prealabil a participării noastre la consultări. Nu mi se pare corect ca una să spunem, cum e cazul preşedintelui, şi alta să fumeze, cum se spune pe româneşte. Dacă e anticomunist atunci să ne arate că e un gest absolut normal. Nu putem la 30 ani de la căderea comunismului ca persoana care conduce Parchetul General, şi de la care se aşteaptă să aibă o atitudine corectă faţă de lege şi un profil moral corespunzător, să conducă procuratura după tot ceea ce a făcut prin încălcarea drepturilor deţinuţilor politici din perioada comunistă”, a completat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că a fost o decizie bună că ALDE nu a participat la Cotroceni pentru că Iohannis nu a făcut o consultare, ci doar le-a transmis partidelor că a decis să facă un referendum.

„Este bine că nu ne-am dus, pentru că de fapt preşedintele nu a făcut o consultare. În accepţiunea mea, o consultare ar fi însemnat că preşedintele invită partidele şi le întreabă ce părere au despre necesitatea organizării referendumului, ca la sfârşit să poată să tragă o concluzie. Partidele totuşi fiind vehiculul politic între cetăţeni şi instituţii. Preşedintele nu a făcut o consultare. El a invitat partidele ca să le spună că s-a hotărât să facă un referendum. Pentru treaba asta nu trebuia să ne cheme la Cotroceni, putea să facă o declaraţie de presă. Şi cu asta încheiam toată tevatura. Însă această modalitate de a proceda m-a convins că de fapt referendumul nu este izvorât din dorinţa sinceră, intimă, a preşedintelui de a consulta cetăţenii României pe o problemă legată de domeniul justitiţiei, ci mai degrabă o modalitate de a interveni de pe acum în campania electorală prezidenţială care este la finele anului şi să aibă un motiv pentru a intervenit în această dezbatere publică. Deci pentru aceste motive nu am participat astăzi la aşa-zisele consultări de la Cotroceni”, a explicat preşedintele ALDE.

El a precizat că preşedintele României are obligaţia să se gândească serios la revocarea lui Lazăr, dacă nu vrea ca lumea să creadă că lipsa unei decizii a şefului statului are legătură cu dosarele care îl vizau pe şeful statului şi pe care acesta le-a închis.

„Nu îmi rămâne decât să îmi exprim speranţa că preşedintele va reflecta serios la această situaţie care este de-a dreptul ridicolă. Cred că suntem singura ţară din cadrul UE care la 30 de ani mai avem în fruntea Parchetului un comunist. Şi nu un comunist, că aşa membri ai Partidului Comunist au fost mulţi. Unul din cei care a fost uneltele de represiune. Cred că nici în Rusia nu mai au în fruntea instituţiilor oameni de acest calibru. Preşedintele cred că are obligaţia să reflecteze foarte serios, dacă nu vrem să credem că de fapt este un al resort care funcţionează. Şi anume dosarele pe care domnul Lazăr, în calitate de procuror pe la Alba, pe la Sibiu, pe unde a mai fost, le-a închis închis cu grijă, dosarele care îl vizau pe actualul preşedinte. Dacă nu e aşa, atunci cred că nu are altă obligaţie şi legământ faţă de domnul Lazăr”, a conchis Tăriceanu.

Reacţia liderului ALDE vine după ce Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că deşi reprezentanţii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu au fost invitaţi la consultări, aceştia nu au venit la Cotroceni, ceea ce arată că formaţiunea nu este interesată să aibă un dialog cu preşedintele ţării şi nici nu este preocupată de situaţia justiţiei din România.

Şeful statului a avut vineri, ultimele consultări pe tema situaţiei în justiţie, cu social-democraţii. Partidul Social Democrat a trimis la consultările de la Palatul Cotroceni, pe Eugen Nicolicea şi doi foşti deţinuţi politici, Marin Iancu şi Ioan Muntean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici