Tăriceanu: Riscăm să ajungem într-un vid de lideri în PNL fără uninominal şi alegeri primare

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că liberalii riscă să ajungă într-un vid de lideri dacă menţin modelul alegerii conducerii partidului în sistem de listă, pledând pentru varianta uninominală şi alegeri interne pentru desemnarea prezidenţiabilului.

363 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Riscăm să ajungem într-un vid de lideri în PNL fără uninominal şi alegeri primare

Tăriceanu: Riscăm să ajungem într-un vid de lideri în PNL fără uninominal şi alegeri primare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Tăriceanu a luat cuvântul la Congresul PNL după ce Petre Roman, Radu Stroe, Mihai Voicu, Relu Fenechiu şi Mihăiţă Calimente au pledat pentru alegerea conducerii PNL în sistem de listă, odată cu preşedintele partidului.

Fostul lider al PNL a precizat că susţine "o chestiune de principiu" şi a observat faptul că argumentele antevorbitorilor vizau oportunitatea de conjunctură pentru care alegerile să fie în sistem de listă.

"Întotdeauna, în loc să ţinem cont de conjuncturi, este mai bine să ne raportăm la principiu. Principiul votului uninominal este unul de factură liberală, pentru că pune înainte de orice personalităţile şi indivizii. Sistemul de listă mă obligă pe mine ca şi pe dumneavoastră în cazul în care suntem de acord cu marea majoritate a celor care sunt pe listă pentru calităţile pe care le au şi care ar putea să beneficieze de încrederea noastră, dar poate nu totalitatea listei. Ne pune într-o situaţie de cumpănă, în care să nu ştim cum să procedăm, nu ne dă decât varianta a respinge lista sau a alege lista, chiar dacă unii de pe listă sunt chiar merituoşi", a spus Tăriceanu.

El a precizat că sistemul alegerii uninominale presupune un mod în care se pot "întrezări viitorii lideri" care să fie testaţi şi supuşi probelor.

Senatorul PNL a precizat că doreşte să schimbe doar modul de alegere a vicepreşedinţilor prevăzut în proiectul de Statut adoptat la Delegaţia Permanentă şi nu structura propusă pentru Biroul Permanent Naţional.

De asemenea, el a pledat pentru desemnarea candidatului PNL pentru cursa prezidenţială în urma unui scrutin intern în partid, la care să participe toţi membrii de partid.

"Cred că va avea menirea să dea sentimentul puternic fiecărui coleg de al nostru, membru al PNL, că este parte la luarea deciziei. (...) De asemenea, fiind o competiţie deschisă, fără îndoială vom vedea oameni care poate la început cu timiditate îşi vor încerca forţele, dar dacă nu le vom da această posibilitate să nu ne mirăm că peste un anumit timp se va crea un vid de lideri în PNL. Dacă o să ne uităm la partidele de pe scena politică, o să vedem că astfel de lucruri s-au întâmplat şi nu trebuie să ne uităm foarte departe ca să observăm acest lucru, cum se zbat anumite partide astăzi datorită lipsei unor lideri cu credibilitate", a mai argumentat Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici