Tăriceanu, scrisoare către ALDE european: Voi semnala erorile din raportul MCV şi rezoluţia din Parlamentul European

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi la Parlament, că nu a discutat în coaliţie raportul MCV, anunţând şi că va trimit colegilor din ALDE european o scrisoare în care să îşi exprime dezamăgirea faţă de conţinutul rezoluţiei adoptate de PE.

525 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, scrisoare către ALDE european: Voi semnala erorile din raportul MCV şi rezoluţia din Parlamentul European

Tăriceanu, scrisoare către ALDE european: Voi semnala erorile din raportul MCV şi rezoluţia din PE

„Nu am discutat acest subiect concret (să trimită o scrisoare la Bruxelles pe raportul MCV - n.r.). Am discutat, aşa în linii mari, cu domnul Dragnea. Nu am discutat încă cu doamna prim-ministru. Eu vă spun ce am făcut eu în acestă zi. Voi trimite colegilor mei liberali din grupul ALDE o scrisoare în care le împărtăşesc dezamăgirea faţă de conţinutul rezoluţiei din Parlament, nu de raportul MCV, şi de modul în care a fost votat acest lucru. Între timp, am primit informaţii din cadrul grupului ALDE şi aceste informaţii îmi întăresc convingerea că foarte mulţi dintre cei care au votat nu ştiau despre ce este vorba în realitate. Şi sunt colegi de bună credinţă care au început să-şi pună întrebări serioase în legătură cu formulele care par să reprezinte o critică la adresa României în ceea ce priveşte statul de drept”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă va trimite coaliţia o scrisoare la Bruxelles pe marginea raportului MCV.

Acesta a precizat că raporul MCV este făcut de nişte funcţionari care nu au dimensiunea răspunderii politice a acestei acţiuni.

„Raporul MCV este făcut de nişte funcţionari care nu au, după părerea mea, dimensiunea răspunderii politice a acestei acţiuni. În al doilea rând, sursele care sunt folosite sunt, evident, aş spune dezechilibrate, nepărtinitoare. Nu este făcută niciun fel de referire pe parcursul MCV la informaţii care să fi venit din partea instituţiilor oficiale ale statului. Adică Guvern, mai exact, ministerul Justiţiei, Parlament, sunt alte surse folosite, care nu sunt foarte clare, cine sunt acele surse”, a explicat Tăriceanu.

Şeful Senatului a completat că pe lângă votul ruşions în Parlamentul European pe rezoluţia privind statul de drept în România, în raportul MCV au fost cuprinse „o grămadă de neadevăruri”.

„Şi părerea mea este că la configurarea acestui element a contribuit în mod regretabil Opoziţia, la conturarea unei situaţii care nu este cea reală. Votul pe care l-am văzut în PE pe marginea rezoluţiei este o ruşine pentru cei care au votat împotriva României. Este inacceptabil atâta vreme cât acolo sunt spuse o grămadă de neadevăruri care sunt preluate într-o formă hai să zicem şi mai elaborată şi în raportul MCV.”, a explicat acesta.

De astfel, liderul ALDE a anunţat că după ce va trimite scrioarea către colegii din ALDE european va întocmi un document detaliat care să se refere atât la rezoluţia din PE, cât şi la raportul MCV.

„Din partea României, va exista un răspuns, dacă acest răspuns va fi sub forma unei scrisori a Guvernului sau alt document, nu pot să vă spun astăzi. Eu, după ce trimit această scrisoare colegilor din ALDE, voi trimite un document detaliat care să se refere atât la rezoluţie, cât şi la MCV ,şi în care am să le atrag atenţia într-o manieră extem de bine documentată care sunt erorile grave care sunt incluse în aceste documente şi care nu refectă realitatea. Va trebui să existe, dincolo de ce fac eu pe linia ALDE, va trebui să existe şi o reacţie oficială. Care va fi reacţia oficială, mi-e greu să vă spun în acest moment. O să ne gândim la cea mai bună soluţie”, a conchis Tăriceanu.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici