Tăriceanu, scrisori către Iohannis şi Dăncilă prin care cere să nu fie numiţi miniştrii ALDE/ "Toate aceste manevre sunt încercări disperate de salvare personală"

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seara, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniştri propuşi în locul celor demisionari ai ALDE. Acesta precizează că cei trei nominalizaţi de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

862 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, scrisori către Iohannis şi Dăncilă prin care cere să nu fie numiţi miniştrii ALDE/ "Toate aceste manevre sunt încercări disperate de salvare personală"

Tăriceanu, scrisoare către Iohannis prin care îi cere să nu îi numească pe miniştrii ALDE

Redăm integral scrisoarea transmisă de Călin Popescu Tăriceanu şefului statului:

„Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Am văzut în spaţiul public anunţul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus, pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiei miniştrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE.

Pe această cale doresc să vă fac următoarele precizări:

În şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri) denunţarea protocolului cu PSD, precum şi retreagerea din coaliţia de guvernare.

Mai mult, în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârşitoare, excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit ca, în analiza pe care o veţi face privind aceste propuneri, să luaţi în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituţie”.

Articolul 85 din Constituţie la care face referire liderul ALDE se numeşte „Numirea Guvernului” şi prevede următoarele:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri preşedintelui Klaus Iohannis.

Pe 27 august Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Graţiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Demisiile au venit la o zi după ce ALDE a decis ieşirea de la guvernare.

Singurul ministru rămas atunci în Executiv a fost Ramona Mănescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

Tăriceanu, scrisoare către Dăncilă: Toate aceste manevre sunt încercări de salvare personală

Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care i-a spus că toate manevrele pe care le face sunt „încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”.

Redăm integral scrisoarea trimisă de Călin Popescu Tăriceanu şefului Executivului:

„Stimată doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

Am văzut în spaţiul public anunţul potrivit căruia aţi nominalizat pentru portofoliile ministeriale rămase vacante trei persoane despre care afirmaţi că sunt membri ALDE.

Pe această cale vă aduc la cunoştinţă decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august în care s-au votat, cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri), denunţarea protocolului cu PSD şi retragerea din coaliţia de guvernare. Aceste deciii vă aduc în situaţia de a lua act de schimbarea componenţei politice a Guvernului şi obligaţia de a vă prezenta în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere.

De asemenea, în şedinţa din 3 septembrie, Biroul Politic Central al ALDE a luat hotărârea de a exclude orice membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniţtri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Constat cu regret că toate aceste manevre repreizntă încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri preşedintelui Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici