Tăriceanu: Vom da hotărârea în cazul Şova doar după publicarea motivării CC în Monitorul Oficial

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Senatul va da hotărârea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale.

183 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Vom da hotărârea în cazul Şova doar după publicarea motivării CC în Monitorul Oficial

Dan Şova (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

”Până nu apare motivarea scrisă a Curţii Consttuţionale, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituţională, în aşa fel încât să ne permitem o anumită poziţie şi reacţie”, a spus Tăriceanu, întrebat când va redacta Senatul decizia în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

El a precizat că se aşteaptă motivarea Curţii, şi abia după acest pas, se va vedea care sunt argumentele Curţii, pentru a putea decide în consecinţă.

Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să spună dacă va fi o hotărâre de respingere a arestării preventive, în cazul Şova. ”Nu mă puneţi să anticipez, pentru că nu ştiu care este conţinutul motivării Curţii Constituţionale”, a adăugat el.

”Preşedintele Senatului nu e şeful Senatului, în sensul în care el dă ordine şi Senatul execută. Preşedintele Senatului are un singur vot, ca şi ceilalţi membri, şi nu face decât să formalizeze deciziile pe care Senatul le ia cu majoritatea voturilor”, a mai spus Tăriceanu.

Curtea Constituţională (CC) a decis, pe 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului", se arată în decizia CC.

Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a transmis, ulterior, că Senatul se va conforma deciziei CC privind cazul Şova, adăugând că” în cei 25 de ani de la Revoluţie, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărâri negative” şi că decizia CC schimbă cutuma parlamentară.

”Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curţii Constituţionale. Trebuie totuşi menţionat faptul că în cei 25 de ani scurşi de la Revoluţia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curţii Constituţionale schimbă complet cutuma parlamentară”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă, despre decizia Curţii Constituţionale, privind obligarea Senatului de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 şi de a o publica în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici