Tăriceanu: Votarea legii ce acordă drepturi celor persecutaţi în regimul comunist, gest reparatoriu

Preşedintele Senatului consideră că votarea în Parlament a legii care acordă unele drepturi persoanelor persecutate în regimul comunist este "un minim gest reparatoriu", iar fostul preşedinte Emil Constantinescu apreciază că "e bine că încep să fie judecaţi cei care au furat" în perioada tranziţiei.

436 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Votarea legii ce acordă drepturi celor persecutaţi în regimul comunist, gest reparatoriu

Calin Popescu Tăriceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, au salutat, joi, votarea în Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptat şi de Senat, a proiectului de lege privitor la acordarea unor drepturi persoanelor persecutate, din motive politice, în perioada regimului comunist.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că remarcă unanimitatea pentru adoptarea proiectului de lege şi că este bine că "societatea se curăţă" şi că încep să fie judecaţi şi torţionarii şi cei care au furat în perioada tranziţiei postcomuniste. "Ceea ce avem nevoie acum este o revoluţie morală. România nu poate fi reprezentată numai de către cei care arată partea întunecată. Este bine că societatea se curăţă. Este bine că încep să fie judecaţi şi torţionarii şi cei care, în perioda tranziţiei postcomuniste, au furat. În acelaşi timp, societatea are nevoie de idealuri şi de repere", a precizat Constantinescu.

Potrivit acestui proiect de lege, indemnizaţia pentru persoanele care au intrat în categoria deţinuţilor politici, deportaţi, strămutaţi va fi una de 400 lei lunar pentru fiecare an de detenţie, iar cei care au avut o internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu vor avea o indemnizaţie de 200 lei pe lună. Urmaşii celor decedaţi din categoria dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei vor primi, de asemenea, o indemnizaţie de 400 lei pe lună neimpozabili.

"Dincolo de partea materială a lucrurilor, acest proiect repară într-un fel o nedreptate care s-a produs în perioada comunistă, o crimă împotriva poporului român pentru că, în acea perioadă, cele mai valoroase elite intectuale, politice sau din alte categorii socio-profesionale au fost exterminate. Modul în care regimul comunist s-a impus în România, ca şi în alte ţări, a fost prin exterminarea elitelor. Elitele erau şi la sate, ţăranii chiaburi, aşa cum erau numiţi sau membri ai clerului", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a arătat că semnificaţia proiectului de lege "este dincolo de cea materială". "Este o recunoaştere a meritelor celor care au avut de suferit şi care cu demnitate au rezistat terorii comuniste, opresiunii comuniste şi puţini dintre ei astăzi mai sunt supravieţuitori şi noi am considerat că este de datoria noastră să facem un minim gest reparatoriu. Acest gest nu este unul suficient după părerea mea, dar în momentul de faţă este ceea ce putem să facem cel mai mult", a adăugat Popescu Tăriceanu.

El a spus că beneficiarii legii sunt oameni cu "exemplul moral cel mai puternic pe care poate societatea românească să îl dea astăzi". "Acesta este comportamentul pe care trebuie să îl apreciem în societate într-un moment în care valorile morale sunt, probabil, într-o situaţie de percepţie confuză", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul de lege, care a fost votat, miercuri, de Camera Deputaţilor, for decizional, va intra în vigoare de la 1 iulie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici