Tensiunile între aliaţi continuă. Franţa anulează o reuniune specială cu Marea Britanie, din cauza parteneriatului AUKUS

Administraţia Emmanuel Macron a anulat participarea la o reuniune franco-britanică pe tema colaborării balistice, în contextul nemulţumirii faţă de pierderea unui contract privind livrarea de submarine din cauza parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS).

847 afișări
Imaginea articolului Tensiunile între aliaţi continuă. Franţa anulează o reuniune specială cu Marea Britanie, din cauza parteneriatului AUKUS

Tensiunile între aliaţi continuă. Franţa anulează o reuniune specială cu Marea Britanie, din cauza parteneriatului AUKUS

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, urma să se deplaseze în Marea Britanie pentru o întâlnire cu ministrul Apărării, Ben Wallace.

"Consiliul franco-britanic pe teme de securitate programat pe 22-23 septembrie la Londra nu va mai avea loc în aceste zile, întrucât organizatorii au considerat că actualul context nu permite acest lucru. Deplasarea doamnei Parly nu va avea loc în actualul context", a declarat un oficial guvernamental de la Paris, citat de postul Sky News.

Un oficial britanic a transmis că reuniunea a fost mai degrabă amânată, nu anulată. "Colaborăm cu francezii în multe domenii, sunt un aliat important", a subliniat el.

"Toate relaţiile bilaterale trec uneori prin perioade de tensiuni. Nu avem niciun dubiu, relaţia noastră cu Franţa va rezista", a comunicat Ministerul de Externe de la Londra.

"Acordul nostru cu Statele Unite ale Americii şi cu Australia în vederea fabricării de submarine nu se referă la Franţa. Este vorba despre relaţiile puternice pe care le avem cu Statele Unite şi cu Australia", a declarat ministrul britanic de Externe, James Cleverly, citat de publicaţia The Evening Standard.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat.

"Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici