The Independent: Gestul Elenei Udrea de a împărţi pantofi cu toc la Săuceşti, o dovadă de umanitate

Gestul ministrului român Elena Udrea de a împărţi pantofi cu toc femeilor din satul Săuceşti, afectat de inundaţii, este o promisiune de viitor mai bun, susţine jurnalista britanică Joan Smith, într-un articol intitulat "Tocurile înalte arată umanitatea care lipseşte vălului islamic".

171 afișări
Imaginea articolului The Independent: Gestul Elenei Udrea de a împărţi pantofi cu toc la Săuceşti, o dovadă de umanitate

The Independent: Gestul Elenei Udrea de a împărţi pantofi cu toc la Săuceşti, o dovadă de umanitate (Imagine: Carmen Stan/Mediafax Foto)

"Până săptămâna trecută nici măcar nu auzisem de Elena Udrea, dar acum aş vrea să o îmbrăţişez", îşi începe articolul publicat în ediţia electronică a Independent on Sunday Joan Smith, care se descrie pe blogul său, www.politicalblonde.com, drept o romancieră, eseistă şi militantă pentru drepturile omului, dar şi o "pasionată colecţionară de pantofi".

TITLURILE ZILEI

Explicând că Udrea este ministru al Turismului în România, ţară afectată de inundaţii, şi că a mers în satul Săuceşti cu 20 de tone de ajutoare, între care şi ciocolată şi cutii de pantofi cu tocuri înalte, Smith afirmă: "Sper să găsesc pe cineva ca ea dacă voi fi afectată vreodată de un dezastru natural".

Ea susţine că gestul ministrului arată "o înţelege superioară a naturii umane". "Când se întâmplă lucruri îngrozitoare, oamenii îşi pierd temporar perspectiva viitorului. O pereche de pantofi frumoşi nu aminteşte numai de o altă lume; ci este şi o promisiune că va veni un moment când vei aparţine din nou acelei lumi", explică aceasta.

Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, Joan Smith dă exemplul unei fotografii în care era surprinsă o familie din Haiti, după cutremur, trăind în condiţii precare într-un adăpost improvizat, dar împreună cu o pisică. "Aţi putea spune că această familie are destule probleme şi fără să aibă grijă de un animal, dar eu cred că astfel de impulsuri arată ceea ce este mai bun în fiinţa umană. Suntem creaturi cu imaginaţie - este ceea ce cadoul doamnei Udrea a intenţionat să stimuleze - şi cu nevoia de a ne conecta la alte entităţi vii, umane sau de altă natură", afirmă ea.

În schimb, problema principală cu vălul islamic integral (burqa) este că indiferent în ce parte a lumii este purtat, este inuman. În general, vălul integral este purtat de femeile musulmane sărace. Acest obicei se pierde însă pe măsură ce apare clasa de mijloc prosperă, însă islamul politic este o încercare conştientă de a opri acest proces.

În ţările occidentale, femeile musulmane susţin că au ales să poarte vălul islamic din proprie voinţă. Acest lucru este adevărat în unele cazuri, susţine Smith, adăugând însă că nu este convinsă că acestea sunt complet sincere în legătură cu motivele care stau în spatele acestei alegeri. "Acoperirea feţei nu este prescrisă de Islam", susţine ea, adăugând că acest lucru este legat fie de obiceiurile tribale care datează dinaintea islamului, fie de cultele puritane, cum ar fi wahabismul.

"Nu este nimic nou între conflictul dintre puritanism şi dorinţa de a celebra corpul uman - acesta se regăseşte pe tot parcursul istoriei - dar în cazul vălului islamic integral ar trebui să fie clar că motivaţia de a-l purta este aproape în întregime politică", argumentează ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici