Tokes a prezentat două liste cu 24 de preoţi reformaţi care ar fi fost informatori ai Securităţii

Europarlamentarul Laszlo Tokes a prezentat, vineri, două liste cu 24 de preoţi reformaţi despre care a spus că au fost informatori ai Securităţii şi a criticat atitudinea Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică, afirmând că "dau dovadă de ignoranţă" în această chestiune.

250 afișări
Imaginea articolului Tokes a prezentat două liste cu 24 de preoţi reformaţi care ar fi fost informatori ai Securităţii

Tokes a prezentat două liste cu 24 de preoţi reformaţi care ar fi fost informatori ai Securităţii

Fostul episcop a prezentat două liste de presupuşi colaboratori ai poliţiei politice comuniste din interiorul clerului reformat, pe care figurează 24 de preoţi, cu numele lor conspirative şi numărul hotărârii CNSAS care le confirmă statutul de turnător.

"Continuarea acestor dezvăluiri vine să împlinească schimbarea de regim care a avut loc în anul 1989. Prin tăcere nu facem decât să asigurăm continuitatea comunismului în societate, iar acţiunile noastre fac parte din procesul început acum 20 de ani, la Revoluţie", a declarat europarlamentarul.

Totodată, Tokes a criticat atitudinea Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică, spunând că "dau dovadă de ignoranţă în această chestiune, ţinând secret numele foştilor colaboratori ai Securităţii".

"Noi nu suntem ortodocşi şi consider că trebuie să ne înfruntăm în mod cinstit cu trecutul. Credinţa şi adevărul nu sunt noţiuni contradictorii", a spus Tokes.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, europarlamentarul l-a invitat şi pe consilierul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului Tolnay Istvan, protagonist al unui alt incident legat de deconspirări. Acesta a susţinut că a aflat cu surprindere că este autorul a două reclamaţii trimise pe adresa CNSAS.

"Cineva a fabricat o adresă de e-mail cu numele meu de unde a trimis două plângeri la CNSAS, referitor la acţiunea de verificare a dosarelor preoţilor reformaţi din Eparhie. Nu cunosc nimic despre conţinutul acestor petiţii, iar răspunsul la acestea a ajuns la mine din întâmplare", a spus consilierul.

Tolnay s-a întreabat cine poate fi autorul acestei diversiuni, dar s-a declarat convins că acţiunea aceasta face parte din acelaşi plan de discreditare a "campaniei de dezvăluiri declanşată în Biserica Reformată de Laszlo Tokes".

Eurodeputatul Laszlo Tokes a făcut publică, în 16 februarie, o listă cuprinzând 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi al fostei Miliţii care au activat pentru urmărirea personalului Bisericii Reformate şi a unor persoane din anturajul acestora, în perioada 1975-1989.

În 1 martie, Laszlo Tokes a prezentat încă 37 de nume de ofiţeri şi subofiţeri ai fostei Securităţi şi ai Miliţiei care ar fi urmărit angajaţi şi enoriaşi ai Bisericii Reformate, acestea fiind adăugate pe lista cu peste o sută de nume dată publicităţii în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici