Tokes: Cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată

Vicepreşedintele PE Tokes Laszlo spune că "puterea românească" trebuie să ceară iertare pentru "păcatele" pe care le-au suferit maghiarii "în epocile post-Trianon şi post-comunism", ei cerând în schimbul teritoriilor pierdute drepturi, "inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie".

967 afișări
Imaginea articolului Tokes: Cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată

Tokes: Cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Tokes, care este şi liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a vorbit, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a cărui înregistrare a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Tribunalul din Bucureşti a refuzat înregistrarea PPMT pe motiv că nu îşi propune promovarea intereselor naţionale, ci ale unei comunităţi, adică nu reunoaşte personalitatea juridică pentru că nu reprezintă interesele naţionale, ci doar ale comunităţii maghiare. Asta înseamnă că voinţa politică a maghiarilor nu face parte din voinţa naţiunii române", a detaliat Tokes.

Extrapolând, el a spus că asta ar înseamna că maghiarii sunt buni români doar atunci când vor deservi interesul naţional şi nu al comunităţilor, adăugând că acest argument este unul "grav discriminativ, exclusivist, antidemocratic şi absurd".

Tokes a criticat şi UDMR, despre a spus că îi atacă pe reprezentanţii CNMT, afirmând că subminează unitatea maghiarilor şi că lezează interesele naţionale.

Tokes a afirmat că, spre deosebire de UDMR, membrii CNMT - iniţiatorii PPMT - cer părţii române să îşi ceară iertare "pentru păcatele" pe care le-a suferit comunitatea maghiară după Trianon.

"Cerem românilor să ne aşezăm la aceeaşi masă, naţiune cu naţiune, nu majoritate cu minoritate, şi dacă raportul Tismăneanu atacă, cere iertare victimelor comuniste, inclusiv victimelor maghiari, atunci îndreptăţit cerem ca şi puterea românească dintotdeauna să ceară iertare maghiarilor pentru păcatele pe care le-am suferit în epocile post-Trianon şi post-comunism. Dacă am pierdut teren, atunci cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie la nivelul Transilvaniei, în Partium şi în Ţinutul Secuiesc", a spus Tokes.

Zeci de politicieni din România şi din Ungaria au fost invitaţi să participe la cea de-a XXII-a ediţie a Universităţii de Vară "Tusvanyos", care se desfăşoară la Băile Tuşnad până duminică, deschiderea oficială având loc miercuri.

Sâmbătă, a avut loc cea mai aşteptată dezbatere din cadrul manifestării, cu tema "Ce aparţine împreună creşte împreună - unificarea naţională maghiară în Europa secolului XXI".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici