Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat, vineri, în cadrul unei dezbateri de la Universitatea de vară "Tusvanyos", comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

110 afișări
Imaginea articolului Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru autonomie

Tokes cheamă comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru autonomie (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Tokes Laszlo a declarat în deschiderea dezbaterii pe tema "Locul autonomiilor comunitare în sistemul colaborării naţionale" că este pentru prima oară după opt ani, când, alături de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie.

El l-a citat pe "premierul naţiunii", Orban Viktor, care a chemat maghiarimea la unitate.

"Premierul naţiunii, Orban Viktor, a declarat că suntem împreună pentru că ne leagă autonomia, autodefinirea şi sângele naţiunii, iar eu sunt în deplin acord cu el", a spus Tokes.

El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru instituţionalizat pentru lupta în vederea obţinerii autonomiei.

Tokes a amintit că după o lansare scurtă a acestui for au existat maghiari care au încercat "deja din sămânţă" să îl sufoce, iar activitatea lui a fost reluată în 2008.

Tokes Laszlo a spus că în 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti, a trimis o scrisoare în numele acestui for conducătorului delegaţiei NATO, atenţionându-l că problema comunităţii maghiare poate reprezenta "un risc de securitate".

"În 2008, am lansat o scrisoare către NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obţinerea autonomiei, şi am atras atenţia conducătorului NATO că problema comunităţii maghiare poate să fie un risc de securitate în zona Europei Centrale, indirect şi pentru NATO, şi am cerut sprijin pentru înfiinţarea autonomiilor maghiare în toate zonele", a spus Tokes.

El a adăugat că din păcate în direcţia obţinerii autonomiei se avansează greu, într-un "mediu inamic în care este o tentaţie foarte mare ca nu cumva să facem un compromis care să ne ducă la oportunism".

Tokes a spus că acum a venit momentul să se conteze şi pe ajutorul Budapestei şi a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt.

În final, el a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

"Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spus Tokes.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici