Tokes: E nevoie de un nou partid care să fie purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie

Preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, susţine că maghiarii au nevoie de un nou partid, care să fie "purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie", adăugând că UDMR ar trebuie "să se hotărească dacă îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor".

22 afișări
Imaginea articolului Tokes: E nevoie de un nou partid care să fie purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie

Tokes: E nevoie de un nou partid care să fie purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Tokes Laszlo a declarat, la Adunarea generală anuală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care are loc, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, că intenţionează să înfiinţeze un nou partid, care se va numi Partidul Popular din Ardeal.

Potrivit acestuia, noul partid ar relansa politica naţională a maghiarilor, ar fi purtătorul de cuvânt al autonomiei, şi continuatorul schimbării de regim începute în 1989.

Tokes a precizat că este nevoie de o schimbare în politica naţională maghiară, dar cu alte mijloace decât cele folosite de UDMR.

"Cu mijloace învechite nu putem face nimic. Nici UDMR nu se poate îmbunătăţi şi nici greşelile celuilalt partid aflat la conducerea României nu se pot repara prea uşor. Avem nevoie de un nou partid", a spus Tokes.

Tokes a afirmat că UDMR a rămas la "nivelul politicii Gyurcsany" şi că ar trebui să decidă dacă "îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor".

"Este trist că UDMR este încă la nivelul politicii Gyurcsany, s-a aliat cu cine s-a putut şi, în ciuda dezastrului, este gata să mărşăluiască alături de actualul Guvern şi să îi discrediteze pe maghiari. Ce fel de oameni am ales noi? Ar fi timpul ca UDMR să se hotărească dacă îi reprezintă pe maghiari la Bucureşti sau Bucureştiul în faţa maghiarilor", a afirmat Tokes.

Tokes a precizat că momentul actual este cel mai oportun schimbării de regim, având în vedere şi situaţia din Ungaria, unde partidul de guvernământ, care beneficiază de un sprijin de două treimi din partea Parlamentului, a aprobat legea privind obţinerea simplificată a cetăţeniei de către maghiarii de peste hotare şi "astfel nu mai ţinteşte revizuirea graniţelor, ci unificarea transfrontalieră a naţiunii".

"Din '89 nu îmi amintesc să avem o asemenea şansă să revenim pe drumul cel bun. Este păcat să ne împotrivim Ungariei şi să ducem o politică diferită. Partidul Popular din Ardeal este singurul care poate fi purtătorul de cuvânt al politicii de autonomie. Trebuie să ne găsim aliaţi şi în alte partide, pentru că doar aşa vom putea realiza integrarea noastră în politica europeană", a spus Tokes.

În finalul discursului său, Tokes a făcut un apel la toţi maghiarii să se întărească prin căutarea şi oferirea de sprijin reciproc.

La Adunarea generală anuală a CNMT participă 230 de reprezentanţi ai acestuia din ţară, pe ordinea de zi figurând darea de seamă, prezentarea unor proiecte de viitor, alegerea conducerii CNMT pentru anul viitor, precum şi dezbaterea asupra oportunităţii înfiinţării unui nou partid, respectiv Partidul Popular din Ardeal.

Manifestarea este prezidată de europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, de preşedinele regional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos, de preşedintele regional pentru Transilvania centrală, Gergely Balazs din Cluj, de preşedintele regional Partium, Orban Mihaly din Oradea, şi de vicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt.

La Adunarea generală a CNMT participă, din partea Guvernului de la Budapesta, locţiitorul secretarului de stat pe probleme de politici naţionale, subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici