Tokes: În România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă

Europarlamentarul Tokes Laszlo susţine că la 23 de ani după Revoluţia de la Timişoara "e departe să fim pătrunşi de sentimente pur festive", deoarece în ţară are loc o "restauraţie postcomunistă, o instaurare a unei democraturi", la care participă inclusiv UDMR, care e într-o "gravă criză morală".

336 afișări
Imaginea articolului Tokes: În România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă

Tokes: În România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă

"N-aş fi crezut că, după 23 de ani de la Revoluţia din 1989 de la Timişoara, vom fi în această situaţie. Din păcate, e departe de noi să fim pătrunşi de sentimente festive, deoarece ceea ce s-a întâmplat după 1989 şi mai ales alegerile din decembrie umbresc ceea ce s-a întâmplat atunci (...) Este o aniversare tristă, deoarece darul principal este restauraţie postcomunistă, reinstaurarea unei democraturi care caracterizează, de altfel, toată schimbarea de regim din Europa de Est. România, însă, este recordmenă între ţările foste sovietice în ce priveşte restauraţia postcomunistă, în contradicţie cu Ungaria, care în 2010 şi-a câştigat libertatea şi democraţia, şi care continuă schimbarea începută cu 23 de ani în urmă", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Oradea, preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, pentru a marca aniversarea Revoluţiei din decembrie 1989, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că în decembrie 1989 "o ţară întreagă a urmărit la televizor transmisiunea în direct a căderii regimului comunist al lui Ceauşescu".

"După 23 de ani, în perioada aniversării evenimentelor de cumpănă ale Revoluţiei, putem urmări la televizor, într-o altă formă, acest sistem care se reinstaurează", a spus Tokes.

Tokes a spus că "între cele două transmisiuni în direct există doar diferenţa că, aproape un sfert de veac mai târziu, avem numeroase canale de televiziune, dacă se întâmplă să nu fim curioşi de postul de televiziune spălător de creiere al fostului colaborator al Securităţii Dan Voiculescu, alias Felix".

Într-o declaraţie scrisă, pusă la dispoziţia presei în conferinţa de presă, Tokes Laszlo a arătat, de asemenea, că România este într-o multiplă iluzie a democraţiei, libertăţii, alegerii, libertăţii de conştiinţă şi de credinţă.

"Este un cadou dureros al destinului istoric că, întrecând celelalte ţări ale blocului sovietic, în România a ajuns din nou la putere democratura postcomunistă. Ne poate fi o mângâiere cel mult faptul că în calitate de cetăţeni ai uneia dintre ţările membre ale UE, astăzi putem avea iluzia libertăţii, iar ce buton apăsăm pe telecomandă este, în totalitate, decizia noastră", a arătat Tokes în declaraţia sa.

El a adăugat şi că, în fapt, alegătorii din România nu au din ce să aleagă, în această situaţie aflându-se mai ales maghiarii, iar cei care au preferat absenteismul la recentele alegeri parlamentare au ales şi ei "iluzia protestului".

"Mai bine de jumătate dintre alegătorii din România au stat departe de alegerile parlamentare. Această proporţie este şi mai mare în rândul ardelenilor şi al maghiarilor. Cum ar veni, votanţii au votat, însă majoritatea alegătorilor au ales să nu voteze. Ei sunt cei care şi-au exercitat libertatea la conştiinţă şi la alegere prin iluzia protestului", a arătat Tokes.

Tokes a criticat, în acest context, faptul că UDMR doreşte să intre din nou la guvernare, sacrificând interesele comunităţii maghiare în numele căreia susţine că acţionează.

"Kelemen Hunor a subliniat disponibilitatea UDMR de a participa la guvernarea USL, la crearea majorităţii parlamentare şi guvernamentale a USL. Partidul maghiar, astfel, membru în Partidul Popular European, îşi justifică sucirea cu 180 de grade incovând interesele maghiarilor din Ardeal. Iată unde ne aflăm la două decenii de la glorioasa Revoluţie din România, pecetluită cu sânge", a spus Tokes.

El a adăugat că "UDMR este într-o gravă criză morală şi politică".

"Se vede clar că UDMR joacă clar rolul Partidului Socialist Maghiar din Ungaria. Este cu atât mai trist cu cât în 1989 maghiarii au fost pionierii schimbării de regim şi acum au devenit factorii de piedică a schimbării de regim, care participă la această restauraţie şi chiar vrea să intre în Guvern, în contradicţie cu apartenenţa lor la Partidul Popular European şi cu valorile creştine care caracterizează Partidul Popular European. Se vede clar că UDMR este într-o gravă criză morală şi politică şi nu poate ieşi din această situaţie de schizofrenie", a spus Tokes.

Fostul episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului a afirmat că pentru el "este cu atât mai trist" cu cât şi biserica lui participă la acest proces.

"Am ajuns la situaţia în care însuşi urmaşul meu, episcopul de Piatra Craiului (Csuri Istvan n.r.), îndeamnă în biserică la votul în favoarea unui singur partid, a UDMR. Pot să vă spun că nici episcopul romano-catolic din Oradea, Bocskei Laszlo, şi nici ceilalţi episcopi reformaţi, romano-catolici, unitarieni sau evanghelici, nici Biserica Ortodoxă, nici greco-catolicii, nu au procedat la fel ca episcopul Csuri, nu a îndrăznit nimeni să îndemne la un astfel de vot unipartinic, care ne aminteşte de vremea Partidului Comunist", a spus Tokes.

În încheierea declaraţiei sale, Tokes a arătat: "La 23 de ani de la Crăciunul eliberator de la Timişoara, credinţa ne obligă să constatăm că tot nu am fost capabili să ne confruntăm cu păcatele trecutului comunist, am fost slabi în tragerea la răspundere a făptaşilor, am fost leneşi şi nu am lustrat viaţa publică şi bisericească, nu este de mirare, aşadar, că trecutul a reînviat şi stafia comunismului bântuie printre noi".

De asemenea, el a afirmat că "a venit vremea prezentării unei versiuni maghiare îmbunătăţite a Raportului Tismăneanu, pentru că spiritul Timişoarei obligă" şi a încheiat spunând că oamenii ar putea duce până la capăt lupta pentru libertate dacă ar duce la bun sfârşit lupta pentru adevăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici