Tokes: Ponta şi Antonescu s-au răzbunat pe maghiari pentru că nu au sprijinit "schimbarea pucistă" a lui Băsescu

Europarlamentarul Laszlo Tokes acuză "guvernarea Ponta-Antonescu" că a dirijat o campanie de răzbunare împotriva maghiarilor fiindcă prin neprezentarea la referendum aceştia "nu au fost dispuşi să le sprijine politica ilegală şi neconstituţională, mai exact schimbarea pucistă" a lui Traian Băsescu.

1577 afișări
Imaginea articolului Tokes: Ponta şi Antonescu s-au răzbunat pe maghiari pentru că nu au sprijinit "schimbarea pucistă" a lui Băsescu

Tokes: Ponta şi Antonescu s-au răzbunat pe maghiari pentru că nu au sprijinit "schimbarea pucistă" a lui Băsescu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Într-o declaraţie politică dată publicităţii joi, Laszlo Tokes a salutat dezbaterea de miercuri desfăşurată în plenul Parlamentului European, pe marginea situaţiei politice din România, considerând-o necesară în condiţiile în care "în România însăşi democraţia, statul de drept au fost periclitate în ultimele luni".

"Noi, maghiarii din Ardeal, considerăm importantă atenţia UE, a Parlamentului, şi pentru că guvernul postcomunist român a doborât recordul antimaghiarismului, lansând un şir de atacuri la adresa instituţiilor noastre minoritare", a afirmat Tokes, făcând trimitere la "împotrivirea faţă de facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş" şi la "încercarea arbitrară de a renaţionaliza clădirea Colegiului Reformat Székely Mikó".

"Guvernarea Ponta-Antonescu a dirijat o campanie de răzbunare împotriva noastră şi pentru că maghiarii nu au fost dispuşi să le sprijine politica ilegală şi neconstituţională, mai exact schimbarea pucistă a preşedintelui Traian Băsescu", a spus Tokes.

Laszlo Tokes a criticat, în acest context, "uniunea contra naturii, care - în spiritul oportunismului politic -, s-a format între naţional-liberali (PNL) şi partidul moştenitor al comuniştilor (PSD)", apreciind că "foştii lideri liberali cu trecut glorios - urmăriţi şi încarceraţi pentru convingerile lor politice de către comuniştii bolşevici - se învârt în mormânt" când Crin Antonescu şi actualii lideri liberali "împrumută legitimitate politică restauraţiei postcomuniste".

Pe de altă parte, europarlamentarul a salutat prestaţia popularilor europeni şi a reprezentanţilor PDL în cadrul dezbaterilor din PE.

"În calitate de cetăţeni loiali ai României, precum şi membri dedicaţi ai comunităţii noastre naţionale maghiare din Ardeal - trebuie să fim de acord cu poziţia Comisiei Europene, care a fost rostită în cadrul plenarei de mulţi vorbitori şi chiar de doamna vicepreşedinte Viviane Reding: dacă nu doreşte să devină «ţară bananieră» şi este dispusă, într-adevăr, să pună capăt «telenovelei politice» care a rulat până acum, precum şi «loviturii de stat parlamentare» (Viviane Reding) bazată pe «tirania majorităţii» (Cristian Preda), România trebuie să revină pe «drumul european», respectând în totalitate valorile fundamentale ale UE: democraţia, statul de drept, independenţa justiţiei, drepturile omului şi drepturile minorităţilor", a declarat Laszlo Tokes.

În finalul declaraţiei, acesta cere Parlamentului şi Comisiei Europene "să urmărească, în continuare, cu atenţie situaţia din România, respectiv dinamica sorţii minorităţii maghiare".

Dezbaterea situaţiei politice din România, desfăşurată miercuri după-amiază în sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg, a fost animată nu doar de cuvântările şi argumentele înflăcărate ale eurodeputaţilor români, intervenţii aprinse fiind susţinute şi de europarlamentari din alte state UE.

După intervenţiile rezervate ale reprezentantului preşedinţiei cipriote a Consiliului UE şi comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, au susţinut discursuri despre situaţia din România piese grele ale grupurilor politice din PE, cum ar fi liderul grupului S&D, austriacul Hannes Swoboda, preşedintele ELDR, britanicul Graham Watson şi popularul Manfred Weber. De asemenea, aproximativ jumătate din cei 33 de eurodeputaţi români au ţinut să ajungă la microfon fie pentru a da replici vorbitorilor anteriori, fie pentru a susţine cuvântări distincte, deşi numai cinci dintre aceştia erau iniţial înscrişi la cuvânt.

Mai mulţi eurodeputaţi s-au declarat de la microfon scandalizaţi de telenovela politică românească, dar şi de faptul că retorica şi acuzaţiile azvârlite de reprezentanţii grupurilor politice PPE, S&D şi ALDE nu cadrează cu o dezbatere obiectivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici