Tomac, despre Tudorache: A saluta Guvernul impus de Dodon, ca raportor pentru R. Moldova, e o eroare

Eugen Tomac a declarat că eurodeputatul USR-PLUS Dragoş Tudorache s-a poziţionat greşit faţă de Guvernul din Republica Moldova. Acesta a precizat că salurarea noului Executiv impus de Dodon este o eroare, deoarece este riscant să dai un cec în alb unora care au preluat puterea „în mod dubios”.

484 afișări
Imaginea articolului Tomac, despre Tudorache: A saluta Guvernul impus de Dodon, ca raportor pentru R. Moldova, e o eroare

Tomac, despre Tudorache: A saluta Guvernul impus de Dodon, ca raportor pentru R. Moldova, e o eroare

„Unde greşeşte Dragoş Tudorache. Recunosc că, la Bruxelles, în Parlamentul European, nu avem o agendă clară în ceea priveşte R. Moldova. Cel puţin pe acest subiect, europarlamentarii români nu se consultă între ei, fiecare are propria agendă, în funcţie de politica de acasă sau de grupul politic din care face parte în Parlamentul European. Nu am pretenţia că mă pricep la multe, dar situaţia din R. Moldova o cunosc destul de bine, pentru că o urmăresc zi de zi de 20 de ani”, a scris Eugen Tomac, duminică, pe Facebook.

Europarlamentarul PMP a adăugat că Dragoş Tudorache a greşit cu privire la situaţia din Republica Moldova pentru la Chişinău nu există parteneri politici oneşti care se folosesc de instrumente democratice, ci doar grupuri de interese care vor să preia puterea pentru ei înşişi.

„Las la o parte faptul că nici eu, nici preşedintele Băsescu nu am avut şansa de a primi un loc în delegaţia pentru R. Moldova, dar, aşa e în politică, faci ce se poate. În următorii ani, voi încerca să utilizez instrumentele pe care le am la dispoziţie pentru a face cât mai cunoscută situaţia din R. Moldova şi pentru a o ajuta, în mod real de la Bruxelles, aşa cum am făcut-o şi în ţară. Revin însă la declaraţia domnului Tudorache, care s-a poziţionat greşit, din capul locului, dintr-un singur motiv: pentru că la Chişinău nu ai nişte parteneri politici care joacă onest cu instrumentele democratice, ci nişte grupuri de interese care vor să acapareze toată puterea statului pentru ei, iar bătălia se dă între aceştia de ani buni”, a explicat Tomac.

Preşedintele PMP a mai spus că nu poţi oferi un cec în alb noului Guvern impus de Dodon, mai ales în contextul crizei politice din Republica Moldova prin care a fost înlăturat Executivul Maia Sandu.

„A saluta instalarea noului guvern impus de Dodon reprezintă o eroare pentru că mi se pare riscant să le acorzi un cec în alb unora care au preluat puterea într-un mod dubios. Mai ales având în vedere că această criză politică prin care a fost înlăturat guvernul Maia Sandu, în urma unei moţiuni de cenzură, are la bază Justiţia din R. Moldova. Dacă România şi-a prăbuşit în timpul guvernării PSD întreaga încredere externă ca stat tocmai pentru că politicienii de la guvernare au încercat să controleze justiţia, dincolo de Prut se întâmpla exact acelaşi lucru. Dodon, speriat de controlul pe care îl exercita Plahotniuc asupra sistemului juridic din R. Moldova, a acceptat să se alieze cu proeuropenii conduşi de Maia Sandu şi Andrei Nastase cu scopul de a scoate statul de sub controlul oligarhic absolut. Acum, Dodon, după ce a scăpat de Plahotniuc, a distrus coaliţia şi încearcă să pună sub control total Justiţia din R. Moldova”, a completat Eugen Tomac.

El a mai spus că rolul lui Dragoş Tudorache, în calitate de raportor pentru Republica Moldova nu este să salute noul Guvern, ci să prezinte obiect problemele din sistem ale unui stat asociat al Uniunii Europene.

„A saluta acest guvern în calitate de raportor pentru R. Moldova reprezintă o eroare, rolul lui Dragoş Tudorache fiind să prezinte obiectiv şi în termeni cât mai realişti problemele de sistem cu care se confruntă un stat asociat al UE, unde corupţia este răspândită ca o molimă în tot aparatul de stat. Mai mult, cei care conduc acum destinele R. Moldova au drept prioritate consolidarea influenţei Federaţiei Ruse şi folosesc un limbaj dublu în relaţia cu Uniunea Europeană. Sunt proeuropeni doar când au nevoie de bani, în rest sunt nişte propagandişti prăfuiţi ai Moscovei şi trebuie trataţi în această cheie cu multă prudenţă. Acţiunile concrete ale Uniunii Europene trebuie concentrate pentru a sprijini cetăţenii care merită suportul şi atenţia noastră”, a conchis Tomac.

Reacţia vine după ce Dragoş Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a afirmat că există un guvern învestit, iar ţara este guvernată. El a adăugat că speră ca noul Executiv să reconfirme parcursul european şi să continue reformele începute de Maia Sandu.

„Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit şi ţara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean şi să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înţelegem dacă viteza cu care preşedintele Dodon a găsit o soluţie atât de rapidă este o veste bună sau nu. Aş vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chişinău că Republica Moldova are susţinere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real şi de reforme substanţiale”, a scris Dragoş Tudorache, pe Facebook.

Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moţiuni de cenzură, care a fost iniţiată de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliţia de guvernare, informează site-ul Unimedia.

Deputaţii PSRM şi Partidul Democrat (PD) au votat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Astfel, actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputaţi. Partidul Şor s-a abţinut.

Taguri:
tomac,
tudorache,
moldova

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici