Topul credibilităţii miniştrilor: Valeriu Tabără, cel mai credibil ministru din Guvernul Boc. Cine se află la coada clasamentului

În condiţiile în care România se confruntă cu incertitudini în ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor (care încă nu este gata), creşterea economică de 2% prognozată de FMI pentru 2012 este discutabilă, iar restructurarea şi privatizarea companiilor de stat cu pierderi care afectează bugetul se lasă aşteptate, credibilitatea liderilor şi a guvernului actual este un element-cheie pentru a traversa perioada dificilă care urmează.

1284 afișări
Imaginea articolului Topul credibilităţii miniştrilor: Valeriu Tabără, cel mai credibil ministru din Guvernul Boc. Cine se află la coada clasamentului

Topul credibilităţii miniştrilor: Valeriu Tabără, cel mai credibil ministru din Guvernul Boc. Cine se află la coada clasamentului (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

ZF a realizat un top al credibilităţii miniştrilor din Guvernul Boc, care, în mare parte, se află de un an la conducerea instituţiilor care trasează principalele direcţii în economie.

"Totul se traduce în credi­bilitate, pentru că aceasta este esenţială pentru eco­nomie. Dacă ne uităm la statele din jur, Italia sau Grecia, de exemplu, vedem că acestea suferă în primul rând de lipsă de credibilitate. În schimb, Spania sau Germania nu au avut această problemă. De ce SUA au fost retrogradate? Pentru că nu a mai existat aceeaşi încredere în clasa politică ca în alţi ani", este de părere Matei Păun, director la compania de consultanţă în investiţii BAC Investment.

Ziarul Financiar a pus la un loc mai multe criterii pentru realizarea topului credibilităţii miniştrilor, pe baza unor opinii ale oamenilor de afaceri, consultanţilor şi economiştilor, cei pentru care o decizie luată de un ministru le poate schimba drastic direcţia în business. Clasamentul a fost realizat pe baza a patru criterii (care au acoperit atât sfera calitativă, cât şi cea cantitativă): competenţa profesională (compatibilitatea dintre studii, experienţă profesională anterioară şi ministerul pe care îl coordonează), coerenţa şi credibilitatea mesajului (care a măsurat dacă ceea ce a promis de-a lungul timpului s-a şi îndeplinit), gradul de absorbţie a fondurilor europene (gestionate de autoritatea de management aflată în coordonarea fiecărui minister) şi transparenţa de care a dat dovadă (prin monitorizarea apariţiilor pe care le-a avut de la începutul anului până ieri în arhiva ştirilor publicate de agenţia de presă Mediafax).

Valeriu Tabără, care conduce de un an Ministerul Agriculturii, este cel mai credibil ministru din Guvernul Boc, pentru că atât expe­rienţa profesională, coerenţa mani­festată în discursurile publice, cât şi deciziile pe care le-a luat din această funcţie s-au do­vedit a fi conforme cu cele ale unui candidat aproape ideal pentru fotoliul de ministru al agriculturii. La polul opus stau însă miniştrii finanţelor şi economiei, respectiv Gheorghe Ialomiţianu şi Ion Ariton, a căror cre­dibilitate a avut de suferit nu neapărat din cauza lipsei de competenţe, ci pentru că nu s-au afirmat prin decizii care să aducă îmbunătăţiri semnificative în mediul de afaceri şi nici nu s-au remarcat prin abilităţile unui politician "foarte strălucit".

Citeşte mai multe despre topul credibilităţii miniştrilor pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici