Traian Băsescu despre raportul MCV: Putem să ne bucurăm că s-au remarcat progrese

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat miercuri că raportul MCV dat publicităţii de Comisia Europeană este al treilea raport consecutiv bun, afirmând că România se poate bucura că ''s-au remarcat progrese consistente'' în ceea ce priveşte consolidarea justiţiei.

502 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu despre raportul MCV: Putem să ne bucurăm că s-au remarcat progrese

Traian Băsescu despre raportul MCV: Putem să ne bucurăm că s-au remarcat progrese (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

''Este al treilea raport MCV consecutiv bun care arată progres. A fost raportul din 2013, 2014 şi acum raportul pentru anul 2015. (...) Cred că ne apropiem de momentul în care şi cei care evaluează România vor putea constata că progresele sunt ireversibile. Deocamdată, putem să ne bucurăm că s-au remarcat progrese consistente. Categoric, s-au consolidat progresele din anii anteriori, aşa cum arată şi raportul'', a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu pentru MEDIAFAX.

El a declarat că raportul MCV pentru anul 2015 ar fi putut fi al cincilea sau al şaselea raport care arăta progres şi consistenţă în abordarea consolidării justiţiei în România, dacă evenimentele din anul 2012 nu ar fi existat. ''Am un regret important, dacă nu era lovitura lui Victor Ponta şi a lui Crin Antonescu în anul 2012, am fi fost cam la al cincilea, al şaselea raport care arăta progres şi consistenţă în abordarea consolidării Justiţiei în România'', a spus fostul şef de stat.

România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei, recomandă raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

În timp ce lupta anticorupţie este apreciată, Parlamentul continuă să fie criticat în raportul MCV. "În acelaşi timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective", arată raportul Comisiei Europene.

Potrivit aceleiaşi surse, criticile la adresa magistraţilor în presă şi de către politicieni rămân frecvente în România, situaţie care riscă să afecteze activitatea justiţiei. "În cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitărilor de apărare a independenţei justiţiei în urma criticilor dure făcute de către presă şi de politicieni, inclusiv de către premierul (n.red. - Victor Ponta) şi de către preşedintele Senatului (n.red. - Călin Popescu Tăriceanu). De asemenea, încă există cazuri de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale", subliniază raportul.

Potrivit acestuia, în 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari. De asemenea, răspunsul Parlamentului la solicitările DNA este lipsit de criterii obiective pe baza cărora să se furnizeze o justificare clară şi consecventă în fiecare caz, în special pentru refuzuri, iar măsurile întreprinse în această privinţă au fost luate mai degrabă de unele partide politice decât de Parlament, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici